Η τοξική ενέργεια της πακλιταξελης στο αναπαραγωγικό σύστημα, στο σπέρμα και σε άλλα όργανα αρρένων επιμύων
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η ενέργεια της πακλιταξέλης (paclitaxel, taxol) στο αναπαραγωγικό σύστημα αρρένων επιμΰων, καθώς επίσης στο σπέρμα και σε άλλα όργανα. Για το σκοπό αυτό σε επίμυες ηλικίας 14 εβδομάδων γινόταν ενδοπεριτοναϊκή έγχυση μια φορά την εβδομάδα και για τέσσερις εβδομάδες 12,4 mg πακλιταξέλης/kg σ.β. Έξι (6) ημέρες μετά την τελευταία έγχυση της πακλιταξέλης δέκα ζώα, πέντε (η=5) πειραματόζωα (ομάδαΑΙ) και πέντε (η=5) μάρτυρες (ομάδα Α2) θυσιάστηκαν,ενώ άλλα δέκα ζώα, πέντε (η=5) πειραματόζωα (ομάδα Β1) και πέντε (η=5) μάρτυρες (ομάδα Β2) θυσιάστηκαν ένδεκα (11) εβδομάδες μετά την τελευταία έγχυση της πακλιταξέλης. Στα ζώα της ομάδας ΑΙ (πειραματόζωα) τα βάρη των όρχεων, των επιδιδυμίδων και του προστάτη αδένα ήταν μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα των ζώων της ομάδας Α2 (μαρτύρων). Επίσης, μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ αρκετά σπερματοζωάρια παρουσίαζαν ανωμαλίες. Στην ιστολογική εξέταση παρατηρήθηκε ότι τα διαιρούμενα κύτταρα καθώς και οι στρογγυλές σπερματίδες είχαν τις περισσότερες αλλοιώσεις.Τα κύτταρα του Leydig παρουσιάζονταν εκφυλισμένα.Το επιθήλιο του πόρου της επιδιδυμίδας εμφανιζόταν κυβοειδές, ενώ απουσίαζαν οι κυτταρικές μικρολάχνες. Παρατηρήθηκε, επίσης, διήθηση από ουδετερόφιλα κύτταρα. Ο προστάτης αδένας ήταν κυστικός και εμφάνιζε εκφύλιση και απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων. Τα επινεφρίδια παρουσίαζαν εκφύλιση και διηθήσεις ιστιοκυττάρων. Παρατηρήθηκε, επίσης, μυελώδης μετάπλαση του σπλήνα καθώς και τοπική αλλεργική αντίδραση γύρω από τα μεσολόβια χολαγγεία του ήπατος. Στους επίμυς της ομάδας Β1 (πειραματόζωα) παρατηρήθηκε ότι το βάρος των όρχεων, των επιδιδυμίδων και του προστάτη αδένα καθώςκαι η κινητικότητα του σπέρματος επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς οι τιμές ομοίαζαν με τις αντίστοιχες των ζώων της ομάδας Β2 (μάρτυρες). Όμως, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων εξακολουθούσε να είναι μειωμένος σε σύγκριση με εκείνο των μαρτύρων (ομάδα Β2). Ιστοπαθολογικά, όλα τα όργανα που εξετάστηκαν δε διέφεραν από εκείνατων μαρτύρων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
KOEHLER-SAMOUILIDOU (ΓΚ. ΚΕΛΕΡ-ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΟΥ) G., KALDRYMIDOU (Ε. ΚΑΛΔΡΥΜΙΔΟΥ) E., PAPAIOANNOU (Ν. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ) N., KOTSAKI-KOVATSI (Β-Π. ΚΩΤΣΑΚΗ-ΚΟΒΑΤΣΗ) V. P., & VADARAKIS (Α. ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ) A. (2018). Η τοξική ενέργεια της πακλιταξελης στο αναπαραγωγικό σύστημα, στο σπέρμα και σε άλλα όργανα αρρένων επιμύων. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 52(1), 23–31. https://doi.org/10.12681/jhvms.15403
- Τεύχος
- Τόμ. 52 Αρ. 1 (2001)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.