Ποιοτική αξιολόγηση της νωπής τσιπούρας (Sparus aurata)


Δημοσιευμένα: Jan 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
ποιότητα ποιοτικά χαρακτηριστικά τσίπουρα
K. VARELTZIS (Κ. ΒΑΡΕΛΤΖΗΣ)
S. VASILIADOU (Σ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ)
N. SOULTOS (Ν. ΣΟΥΛΤΟΣ)
Περίληψη

Στην εργασία αυτή εκτιμήθηκε η ποιότητα της νωπής τσιπούρας με βάση οργανοληπτικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους. Τα δείγματα συντηρήθηκαν σε πάγο και σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα 70%CO2/30%N2 στους 4° C επί 20 ημέρες. Προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις του ολικού Βασικού Πτητικού Αζώτου (TVB-N mg/100 g σάρκας), της Μαλονδιαλδεΰδης (MDA μg/kg σάρκας), η μεταβολή των λιπαρών οξέων της σάρκας κατά το διάστημα της συντήρησης , ορισμένοι μικροβιακοί δείκτες και τέλος, εκτιμήθηκε απο ομάδα δοκιμαστών η οσμή και το άρωμα των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της ποιότητας της νωπής τσιπούρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος για την εκτίμηση της ποιότητας των ευρΰαλων ιχθύων που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
ISO 937. Determination of nitrogen content. Reference method 1978.
ISO 1442. Determination of moisture. Reference method 1973.
ISO 1443. Determination of total fat. Reference method 1973.
Botsoglou N, Fletouris D, Papageorgiou D, Vassilopoulos V, Mantis A, Trakatellis A. Rapid, Sensitive, and Specific Thiobarbituric Method for Measuring Lipid Peroxidation in Animal tissue, Food and Feedstuff Samples. J Agr FoodChem 1994, 42:1931-1937.
Botta JR. Evaluation of Seafood Freshness Quality. 1st ed, VCR Publishers Ine, New York, 1995,1-13.
Christie WW. Lipid Analysis. 2ed ed, Pergamon Press Paris. Frankfurt, 1982,22-23.
American Public Health Association. In : Vanderzant C, Splittoesser DF 3rd ed , Washington D. C, 1992,236-241.
Κάτος Α. Στατιστική Εκδόσεις Εγνατία, 1984, 386-426.
Howgate Ρ, Johnston A, Whittle KJ. Multilingual Guide to the EC freshness grades for fishery products. Tony Station, Food Safety Directorate, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Aberdeen Scotland, 1992.
Lees RS, Karel M. Omega-3 Fatty Acids in Health and Disease, lrst ed, Markel Dekker, Ine New York, Toronto, 1990,39-69.
Przybylski LA, Finerty MW, Grodner RM, Gerges DL. Extension of shelf-life of iced fresh channel Catfish using modified atmospheric packaging and low dose irradiation. J Food Sci 1989,54: 269-273.
Baross AJ, Lenovich LM. Hallophilic and Osmophilic Microorganisms. In : American Public Health Association 3rd ed, Vanderzant C, Splittstoesser DF , Washington D. C. , 1992,201-215.
Banks H, Nickerson R, Finne G. Shelf-life studies on carbon dioxide packaged finfish from the gulf of Mexico. J Food Sci 1980.45: 157-Ì61.
Lannellongue M, Hanna MO, Finne G, Nickelson R, Vanderzant C . Siorage characteristics of Finfish fillets (Archosargus probatocephalus) packaged in modified gas atmospheres containing carbon dioxide. J Food Prot 1982,45:440-444.
Dodds KL, Brodsky MH, Marburton DM. A retail survey of smoked ready-to-eat fish to determine iheir microbiological quality. J Food Prot 1992,55: 208-210.
International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF). Microorganisms in Foods. University of Toronto Press, 123-143.
Jay M. Modern Food Microbiology 4"1 ed. Chapman & Hall New York, London, 1992, 205.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)