Επίδραση του pH του περιεχομένου της μεγάλης κοιλίας και της υποξείας δυσπεπτικής οξέωσης στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος αγελάδων Holstein σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου


Λέξεις-κλειδιά:
Υποξεία δυσπεπτική οξέωση αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χημική σύνθεση γάλακτος Λιποπεριεκτικότητα
G. C. KITKAS
G. E. VALERGAKIS
M. KRITSEPI-KONSTANTINOU
A. I. GELASAKIS
G. ARSENOS
E. KALAITZAKIS
N. PANOUSIS
Περίληψη

Η υποξεία δυσπεπτική οξέωση (ΥΔΟ) αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές μεταβολικές νόσους των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Ορίζεται ως η πτώση του pH της μεγάλης κοιλίας (ΜΚ) κάτω από 5,5 (έως 5,0) και ο κύριος τρόπος διάγνωσής της στην κλινική πράξη μέχρι σήμερα είναι η παρακέντηση της MK. Η ΥΔΟ επηρεάζει την ομαλή παραγωγή λιπαρών οξέων στη ΜΚ και, μεταξύ άλλων, προκαλεί μείωση της λιποπεριεκτικότητας και της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος. Κύριος σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της σχέσης της ΥΔΟ και του pH του περιεχομένου της ΜΚ με την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος, σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου, υπό συνθήκες εκτροφής. Χρησιμοποιήθηκαν 83 αγελάδες φυλής Holstein μιας εμπορικής εκτροφής, από τις οποίες ελήφθησαν δείγματα περιεχομένου της ΜΚ με παρακέντηση για τον προσδιορισμό του pH, τις ημέρες 30, 90 και 150 της γαλακτικής περιόδου. Η εκτροφή διέθετε αυτόματη ατομική γαλακτομέτρηση και τις ημέρες των παρακεντήσεων γινόταν δειγματοληψία γάλακτος για προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης (περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες, λακτόζη και ολικά στερεά). Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με μια σειρά γραμμικών μοντέλων μικτών επιδράσεων. Ο επιπολασμός της ΥΔΟ ήταν 48,2%, 53,8% και 65,3% τις ημέρες 30, 90 και 150 της γαλακτικής περιόδου, αντίστοιχα. Βρέθηκε ότι η ΥΔΟ σχετίζεται με μείωση της λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος κατά 0,22%. Η αύξηση του pH της ΜΚ κατά 1 μονάδα, ακόμη κι εντός των φυσιολογικών ορίων, σχετίστηκε με αύξηση της λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος κατά 0,28% και της συγκέντρωσης των ολικών στερεών του γάλακτος κατά 0,44%. Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή, δεν επηρεάστηκε από την ΥΔΟ, καθώς και η συγκέντρωση της πρωτεΐνης, της λακτόζης και των ολικών στερεών του γάλακτος.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Bipin KC, Ramesh PT, Yathiraj S (2016) Impact of subacute ruminal acidosis (SARA) on milk yield and milk fat content in crossbred dairy cows. PARIPEX-Indian J. Res. 5:290-292.
Danscher AM, Li S, Andersen PH, Khafipour E, Kristensen NB, Plaizier JC (2015) Indicators of induced subacute ruminal acidosis (SARA) in Danish Holstein cows. Acta Vet. Scand. 57:39.
Dohme F, De Vries TJ, Beauchemin KA (2008) Repeated ruminal acidosis challenges in lactating dairy cows at high and low risk for developing acidosis: Ruminal pH. J. Dairy Sci. 91:3554–3567.
Duffield T, Plaizier JC, Fairfield A, Bagg R, Vessie G, Dick P, Wilson J, Aramini J, McBride B (2004) Comparison of techniques for measurement of rumen pH in lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 87:59-66.
Enemark JMD, Jorgensen RJ, Kristensen NB (2004) An evaluation of parameters for the detection of subclinical rumen acidosis in dairy herds. Vet. Res. Commun. 28:687–709.
Enemark JMD (2008) The monitoring, prevention and treatment of subacute ruminal acidosis (SARA): A review. Vet. J. 176:32–43.
Enjalbert F, Videau Y, Nicot MC, Troegeler-Meynadier A (2008) Effects of induced subacute ruminal acidosis on milk fat content and milk fatty acid profile. J. Anim. Phys. Anim. Nutr. 92:284–291.
Fairfield AM, Plaizier JC, Duffield TF, Lindinger MI, Bagg R, Dick P, McBride BW (2007) Effects of a prepartum administration of a monensin controlled release capsule on rumen pH, feed intake, and milk production of transition dairy cows. J. Dairy Sci. 90:937–945.
Ferguson JD, Galligan DT, Thomsen N (1994) Principal descriptors of body condition score in holstein cows. J. Dairy Sci. 77:2695-2703.
Garrett EF, Nordlund KV, Goodger WJ, Oetzel GR (1997) A cross-sectional field study investigating the effect of periparturient dietary management on ruminal pH in early lactation dairy cows. J. Dairy Sci. 80(Suppl. 1):169.
Garrett EF, Pereira MN, Nordlund KV, Armentano LE, Goodger WJ, Oetzel GR (1999) Diagnostic methods for the detection of subacute ruminal acidosis in dairy cows. J. Dairy Sci. 82:1170-1178.
Gozho GN, Krause DO, Plaizier JC (2007) Ruminal lipopolysaccharide concentration and inflammatory response during grain-induced subacute ruminal acidosis in dairy cows. J. Dairy Sci. 90:856–866.
International Committee for Animal Recording (2016) International agreement of recording practices - ICAR Recording Guidelines. ICAR Secretariat, Rome, Italy.
Kennely JJ, Robinson B, Khorasani GR (1999) Influence of carbohydrate source and buffer on rumen fermentation characteristics, milk yield,and milk composition in early-lactation Holstein cows. J. Dairy Sci. 82:2486–2496.
Keunen JE, Plaizier JC, Kyriazakis L, Duffield TF, Widowski TM, Lindinger MI, McBride BW (2002) Effects of a subacute ruminal acidosis model on the diet selection of dairy cows. J. Dairy Sci. 85:3304–3313.
Kitkas GC, Valergakis GE, Karatzias H, Panousis N (2013) Subacute ruminal acidosis: prevalence and risk factors in Greek dairy herds. Iran J. Vet. Res. 14:183-189.
Kleen JL, Hooijer GA, Rehage J, Noordhuizen JPTM (2003) Subacute ruminal acidosis (SARA): A review. J. Vet. Med. A Physiol. Pathol. Clin. Med. 50:406–414.
Kleen JL (2004) Prevalence of Subacute Ruminal Acidosis in Deutch Dairy Herds-a Field Study. Ph.D. Thesis. School of Veterinary Medicine, Hanover.
Kleen JL, Hooijer GA, Rehage J, Noordhuizen JPTM (2009) Subacute ruminal acidosis in Dutch dairy herds. Vet. Rec. 164:681-684.
Kleen JL, Upgang L, Rehage J (2013) Prevalence and consequences of subacute ruminal acidosis in German dairy herds. Acta Vet. Scand. 55:1-6.
Krause KM, Oetzel GR (2005) Inducing subacute ruminal acidosis in lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 88:3633–3639.
Krause KM, Oetzel GR (2006) Understanding and preventing subacute ruminal acidosis in dairy herds: a review. Anim. Feed Sci. Technol. 126:215-236.
Li S, Gozho G, Gakhar N, Khafipour E, Krause DO, Plaizier JC (2012) Evaluation of diagnostic measures for subacute ruminal acidosis in dairy cows. Can. J. Anim. Sci. 92:353-364.
Malekkhahi M, Tahmasbi AM, Naserian AA, Danesh-Mesgaran M, Kleen JL, AlZahal O, Ghaffari MH (2016) Effects of supplementation of active dried yeast and malate during sub-acute ruminal acidosis on rumen fermentation, microbial population, selected blood metabolites, and milk production in dairy cows. Anim. Feed Sci. Technol. 213:29-43.
Morgante M, Stelletta C, Berzaghi P, Gianesella M, Andrighetto I (2007) Subacute rumen acidosis in lactating cows: an investigation in intensive Italian dairy herds J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 91(Berl):226-234.
Murphy M, Åkerlind M, Holtenius K (2000) Rumen fermentation in lactating cows selected for milk fat content fed two forage to concentrate ratios with hay or silage. J. Dairy Sci. 83:756-764.
Nocek JE (1997) Bovine acidosis: implications on laminitis. J. Dairy Sci. 80:1005–1028.
National Research Council (2001) Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Oetzel GR, Nordlund KV, Garrett EF (1999) Effect of ruminal pH and stage of lactation on ruminal lactate concentration in dairy cows. J. Dairy Sci. 82(Suppl. 1):38. (Abstr.)
Oetzel GR (2003) Nutritional Management and Subacute Ruminal Acidosis in Dairy Herds. In: Preconvention Seminar 7: Dairy Herd Problem Investigation Strategies, American Association of Bovine Practitioners, 36th Annual Conference, Columbus, OH.
Oetzel GR (2007) Subacute ruminal acidosis in dairy herds: Physiology, pathophysiology, milk fat responses, and nutritional management. In: Preconvention Seminar 7A. American Association of Bovine Practitioners, 40th Annual Conference, Vancouver, BC.
O’Grady L, Doherty ML, Mulligan FJ (2008) Subacute ruminal acidosis (SARA) in grazing Irish dairy cows. Vet. J. 176:44-49.
Plaizier JC, Krause DO, Gozho GN, McBride BW (2009) Subacute ruminal acidosis in dairy cows: The physiological causes, incidence and consequences. Vet. J. 176:21–31.
Stefańska B, Nowak W, Komisarek J, Taciak M, Barszcz M, Skomiał J (2016) Prevalence and consequence of subacute ruminal acidosis in polish dairy herds J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 101:694-702.
Stone WC (1999) The effect of subclinical rumen acidosis on milk components. In: Proceedings of the Cornell Nutrition Conference for Feed Manufacturers, Cornell University, Ithaca, New York: pp 40-46.
Tajik J, Nadalian MG, Raoofi A, Mohammadi GR, Bahonar AR (2009) Prevalence of subacute ruminal acidosis in some dairy herds of Khorasan Razavi province, northeast of Iran. Iran. J. Vet. Res. 10:28-32.
Villot C, Meunier B, Bodin J, Martin C, Silberberg M (2017) Relative reticulo-rumen pH indicators for subacute ruminal acidosis detection in dairy cows. Animal 12: 481–490.
Xu C, Shen T, Yang W, Yu H, Gao S, Huang B (2016) The effect of subacute ruminal acidosis of dairy cows on productivity, digestibility andgreenhouse gas emission. J. Agric. Sci. 8:92.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)