Η εκπαίδευση στην περιοχή του Νομού Έβρου: το παράδειγμα της Ορεστιάδας την περίοδο 1920-1940
Περίληψη
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τα στοιχεία τα οποία μπορούν να αποτυπώσουν με σαφήνεια την εκπαιδευτική κατάσταση η οποία επικρατούσε στην Ορεστιάδα την περίοδο 1920-1940. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εργασία, μελετά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τα μαθητολόγια των σχολείων την περίοδο εκείνη. Μέσα από την έρευνα παρατηρήθηκε ότι το σύνολο των εγγραφέντων και των φοιτησάντων αγοριών και κοριτσιών ήταν σχεδόν ίδιο. Ένα άλλο σημείο άξιο αναφοράς ήταν η έντονη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην πρώτη τάξη. Ένα εξίσου σημαντικό τμήμα αυτού του άρθρου αποτελεί και η αναφορά στα επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνταν οι γηγενείς. Καταληκτικά θα αναφερθούμε στα στοιχεία που συλλέξαμε μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Έβρου, τα οποία μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εκπαίδευση της περιόδου. Για παράδειγμα υπήρχαν αναφορές για ίδρυση ομάδας προσκόπων, επίσης το έτος 1938 λειτουργούσε συσσίτιο, το οποίο εκτός από τους άπορους μαθητές ήταν και για τους φτωχούς και άνεργους κατοίκους της Ορεστιάδας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Καλιούνη Ε. (2022). Η εκπαίδευση στην περιοχή του Νομού Έβρου: το παράδειγμα της Ορεστιάδας την περίοδο 1920-1940. Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 15(2), 102–117. https://doi.org/10.12681/jret.29066
- Τεύχος
- Τόμ. 15 Αρ. 2 (2022):
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς που δημοσιεύουν σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους :
1. Οι συγγραφείς διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, χορηγώντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Επιστημονική Επετηρίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0, σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
2. Οι συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή του δημοσιευμένου στο περιοδικό έργου (π.χ. κατάθεση σε ένα ιδρυματικό αποθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την αναγνώριση της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό περιοδικό.
3. Στους συγγραφείς επιτρέπεται να δημοσιεύσουν την εργασία τους online (κατά προτίμηση σε ιδρυματικά αποθετήρια ή στην ιστοσελίδα τους) πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές ανταλλαγές, όπως επίσης και παλαιότερες και ευρύτερες παραπομπές δημοσιευμένων εργασιών (The Effect of Open Access)