Η οικονομική ελευθερία στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι πρόσφατες εξελίξεις στις αποκλίσεις στην οικονομική ελευθερία μεταξύ κρατών στο κέντρο και την περιφέρεια


Γιώργος Αρχόντας
Κωνσταντίνος Σαραβάκος
Περίληψη

Στο άρθρο αυτό επιχειρείται η διερεύνηση διαφορών ανάμεσα στις χώρες του κέντρου και της περιφέρειας της EE ως προς την οικονομική ελευθερία. Μέσα από ένα δείγμα των 27 σημερινών κρατών-μελών για την περίοδο 2015-2019, ο έλεγχος Mann-Whitney κατέδειξε πως υπάρχει αξιοσημείωτη και στατιστικά σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις χώρες του κέντρου και της περιφέρειας της ΕΕ ως προς τους τομείς του Μεγέθους του Κράτους και των Ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων και λιγότερο εμφανής απόκλιση στην Ρυθμιστική Πολιτική. Οι χώρες του κέντρου και της περιφέρειας της ΕΕ φαίνεται να συγκλίνουν περισσότερο ως προς την Συνολική Οικονομική Ελευθερία, την Νομισματική Πολιτική και το Ελεύθερο Εμπόριο.


Λέξεις-κλειδιά: οικονομική ελευθερία, διαιρετική τομή κέντρο-περιφέρεια, ευρωπαϊκή ενοποίηση, οικονομική πολιτική ΕΕ.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Ερευνητικά Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
Γιώργος Αρχόντας, Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

PhD in Political Philosophy and Economic Theory, Panteion University of Political and Social Science; Head of Educational Programs at the Center for Liberal Studies.

Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

PhD candidate, Department of International and European Studies, University of Macedonia; Research Coordinator at the Center for Liberal Studies.