Τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων σε κίνδυνο: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μόνιμη κρίση;


Περιφέρεια, τεύχος 15
Δημοσιευμένα: Ιουλ 21, 2023
Γιάννης Ε. Δούκας
Περίληψη

Τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη πρόκληση, καθώς οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι ζωές των φτωχών και επισιτιστικά ανασφαλών πληθυσμών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές στην προσφορά τροφίμων, τις αυξανόμενες τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων και τα νέα σχήματα που έχει υιοθετήσει η διατροφική αλυσίδα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, ακόμη και οι καταναλωτές στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Στην παρούσα εργασία, να παρουσιαστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και θα εξεταστεί εάν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων βρίσκονται σε ένα καθεστώς μόνιμης κρίσης.



Λέξεις-κλειδιά: Συστήματα τροφίμων, Επισιτιστική κρίση, Covid-19, Πόλεμος στην Ουκρανία

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Ερευνητικό Σημείωμα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Γιάννης Ε. Δούκας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επίκουρος Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)