Από τον Αραβαντινό στον Βασιλά. Σκέψεις για την ιστοριογραφία της Πρέβεζας
Περίληψη
Η παρούσα εργασία αναλύει τις διάφορες τροπικότητες μέσω των οποίων συγκροτήθηκε η ιστοριογραφία της Πρέβεζας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και παράλληλα αναφέρεται συνοπτικά στις νεότερες εξελίξεις και τάσεις. Μέσω κομβικών μελετών περίπτωσης και επί τη βάσει θεωρητικών προταγμάτων των M. Foucault, M. Halbwachs και A. Assmann εξετάζεται για πρώτη φορά η ανάδυση του πρεβεζάνικου τοπικού ιστορείν και η δυναμική όσο και επαμφοτερίζουσα σχέση του με τον κρατούντα εθνικό-ακαδημαϊκό ιστοριογραφικό λόγο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται και τα ιστοριογραφικά ζητήματα που ανέκυψαν διαμέσου του διπόλου ‘συλλογική μνήμη/αρχειακή μνήμη’ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπό αυτή την οπτική, το άρθρο αποτελεί και μια εποπτική εισαγωγή στα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν όσους ερευνούν την ιστορία αυτής της περιοχής.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Δόνος Δ. Α. (2013). Από τον Αραβαντινό στον Βασιλά. Σκέψεις για την ιστοριογραφία της Πρέβεζας. Πρεβεζάνικα Χρονικά, (49-50), 383–430. https://doi.org/10.12681/prch.28653
- Ενότητα
- Κύρια άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).