Οι παράλληλες επικράτειες του Αμβρακικού. Ο Βαυαρός αξιωματικός Franz Xaver von Predl μεταξύ Πρέβεζας και Βόνιτσας


Δημοσιευμένα: dic 31, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Ιστορία της Πρέβεζας Τουρκοκρατία Βενετοκρατία
Δημοσθένης Αρ. Δόνος
Περίληψη

Στις 6 Φεβρουαρίου 1833 ο Όθων φθάνει στο Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, συνοδευόμενος από το βαυαρικό επικουρικό στρατιωτικό σώμα το οποίο κατά τα έτη 1833-1835 πραγματοποίησε πολλές αποστολές ανά την τότε ελληνική επικράτεια. Ο αριστοκρατικής καταγωγής Franz Xaver von Predl, ο οποίος υπηρέτησε στο σώμα ως αξιωματικός, μετά την επιστροφή του στη Βαυαρία δημοσίευσε τα ενθυμήματά του από την Ελλάδα.

Το παρόν άρθρο παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σχολιασμένη μετάφραση και ιστορική ανάλυση των κεφαλαίων που αφιερώνονται στη χρονική περίοδο κατά την οποία ο v. Predl βρισκόταν με το τάγμα του στη Βόνιτσα και επισκέφτηκε στην αντίπερα όχθη του Αμβρακικού κόλπου –ο οποίος τότε αποτελούσε τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο επικρατειών– την τελούσα υπό οθωμανική κυριαρχία Πρέβεζα, όπως και την αρχαία Νικόπολη.

Επιπλέον, η αφήγηση του Predl αντιπαραβάλλεται με τις εντυπώσεις περιηγητών που επισκέφθηκαν την περιοχή κατά την ίδια περίπου περίοδο αλλά και με όσα καταγράφονται στα γνωστά, αλλά μεταγενεστέρως εκδοθέντα ενθυμήματα του Χριστόφορου Νέεζερ, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στην ίδια περιοχή ως αξιωματικός του επικουρικού σώματος. Τοιουτοτρόπως, αποκομίζει κανείς μια εξαιρετικά εναργή ιστορική και κοινωνική εικόνα αυτού του μεθοριακού χώρου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Κύρια άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Δημοσθένης Αρ. Δόνος
Διδάκτωρ αρχαιολογίας, διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)