Οι παράλληλες επικράτειες του Αμβρακικού. Ο Βαυαρός αξιωματικός Franz Xaver von Predl μεταξύ Πρέβεζας και Βόνιτσας
Abstract
Στις 6 Φεβρουαρίου 1833 ο Όθων φθάνει στο Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, συνοδευόμενος από το βαυαρικό επικουρικό στρατιωτικό σώμα το οποίο κατά τα έτη 1833-1835 πραγματοποίησε πολλές αποστολές ανά την τότε ελληνική επικράτεια. Ο αριστοκρατικής καταγωγής Franz Xaver von Predl, ο οποίος υπηρέτησε στο σώμα ως αξιωματικός, μετά την επιστροφή του στη Βαυαρία δημοσίευσε τα ενθυμήματά του από την Ελλάδα.
Το παρόν άρθρο παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σχολιασμένη μετάφραση και ιστορική ανάλυση των κεφαλαίων που αφιερώνονται στη χρονική περίοδο κατά την οποία ο v. Predl βρισκόταν με το τάγμα του στη Βόνιτσα και επισκέφτηκε στην αντίπερα όχθη του Αμβρακικού κόλπου –ο οποίος τότε αποτελούσε τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο επικρατειών– την τελούσα υπό οθωμανική κυριαρχία Πρέβεζα, όπως και την αρχαία Νικόπολη.
Επιπλέον, η αφήγηση του Predl αντιπαραβάλλεται με τις εντυπώσεις περιηγητών που επισκέφθηκαν την περιοχή κατά την ίδια περίπου περίοδο αλλά και με όσα καταγράφονται στα γνωστά, αλλά μεταγενεστέρως εκδοθέντα ενθυμήματα του Χριστόφορου Νέεζερ, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στην ίδια περιοχή ως αξιωματικός του επικουρικού σώματος. Τοιουτοτρόπως, αποκομίζει κανείς μια εξαιρετικά εναργή ιστορική και κοινωνική εικόνα αυτού του μεθοριακού χώρου.
Article Details
- Come citare
-
Δόνος Δ. Α. (2017). Οι παράλληλες επικράτειες του Αμβρακικού. Ο Βαυαρός αξιωματικός Franz Xaver von Predl μεταξύ Πρέβεζας και Βόνιτσας. Πρεβεζάνικα Χρονικά, (53-54), 151–197. https://doi.org/10.12681/prch.28281
- Fascicolo
- ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, 53-54 (2017)
- Sezione
- Κύρια άρθρα
TQuesto lavoro è fornito con la licenza Creative Commons Attribuzione 4.0 Internazionale.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).