Οδηγίες για τους Συγγραφείς
ΕΙΔΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ δημοσιεύει εργασίες οι οποίες εμπίπτουν στις βασικές κατηγορίες που αναφέρονται στη συνέχεια.
Εμπειρικές εργασίες: αποτελούν την πιο συχνή μορφή εργασίας στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Προκειμένου να γίνουν δεκτές για δημοσίευση οι εμπειρικές εργασίες, πρέπει να είναι πρωτότυπες και να συμβάλουν στην προαγωγή του γνωστικού πεδίου στο οποίο εμπίπτουν και, ειδικότερα, να έχουν σημαντικές θεωρητικές, πρακτικές ή/και διεπιστημονικές προεκτάσεις. Οι εμπειρικές εργασίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ως προς το μέγεθός τους, για παράδειγμα ανάλογα με το είδος, τη μεθοδολογία ή τη φύση των αποτελεσμάτων της έρευνας). Ωστόσο, η έκτασή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένων της περίληψης, των πινάκων και γραφικών παραστάσεων, των παραρτημάτων, αλλά εξαιρουμένης της βιβλιογραφίας). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. αναφορά αποτελεσμάτων από πολλαπλές μελέτες) μπορεί, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης προς τον Διευθυντή Σύνταξης, να γίνουν δεκτές εργασίες με έκταση έως 10.000 λέξεις.
Σύντομες εμπειρικές αναφορές: πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εμπειρικών εργασιών. Παρουσιάζουν και συζητούν με συνοπτικό και περιεκτικό τρόπο το θεωρητικό υπόβαθρο, τους στόχους, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα μιας μελέτης. Όπως και οι εμπειρικές εργασίες, πρέπει να είναι πρωτότυπες και να συμβάλουν στην προαγωγή του γνωστικού πεδίου στο οποίο εμπίπτουν και, ειδικότερα, να έχουν σημαντικές θεωρητικές, πρακτικές ή/και διεπιστημονικές προεκτάσεις. Η έκτασή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένων της περίληψης, των πινάκων και γραφικών παραστάσεων, των παραρτημάτων, αλλά εξαιρουμένης της βιβλιογραφίας).
Θεωρητικές συνθέσεις / ανασκοπήσεις: πρόκειται για εργασίες οι οποίες εστιάζουν σε ένα σημαντικό και επίκαιρο θέμα της ψυχολογικής έρευνας και, βασιζόμενες σε πορίσματα προγενέστερων μελετών, συνθέτουν, αναλύουν και/ή αξιολογούν κριτικά τα ευρήματά τους. Οι θεωρητικές εργασίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 8.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένων της περίληψης, των πινάκων και γραφημάτων, των παραρτημάτων, αλλά εξαιρουμένης της βιβλιογραφίας). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης προς τον Διευθυντή Σύνταξης, να γίνουν δεκτές εργασίες με έκταση έως 10.000 λέξεις.
Ειδικά αφιερώματα: πρόκειται για μια μορφή δημοσίευσης πολλών εργασιών –γραμμένων από διαφορετικούς συγγραφείς– οι οποίες εστιάζουν σε μία κοινή θεματική. Οι εργασίες αυτές δημοσιεύονται ταυτόχρονα στο ίδιο τεύχος. Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού μπορεί να ανακοινώσει πρόσκληση υποβολής εργασιών επί συγκεκριμένου θέματος προκειμένου να επιμεληθεί και να εκδώσει ένα ειδικό αφιέρωμα.
Το περιοδικό, επίσης, δέχεται προτάσεις ερευνητών που επιθυμούν να προτείνουν μια συγκεκριμένη θεματική, καθώς και να συγκεντρώσουν και να επιμεληθούν τις εργασίες ενός ειδικού αφιερώματος. Κάθε ειδικό αφιέρωμα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον έξι (6) πλήρεις εργασίες, δύο σχόλια των δέκα (10) περίπου σελίδων το καθένα, καθώς και μια Εισαγωγή από τον/την επιμελητή/επιμελήτρια του ειδικού αφιερώματος.
Οι ερευνητές που επιθυμούν να αναλάβουν την επιμέλεια ενός ειδικού αφιερώματος για το Περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, πρέπει να αποστείλουν στο Διευθυντή Σύνταξης μια πρόταση η οποία θα περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες: (1) Τίτλος αφιερώματος, (2) Περίληψη–Σκοπός αφιερώματος, (3) Όνομα/-τα επιμελητή/-ών, (3) Ονόματα συγγραφέων, (4) Τίτλο και περίληψη κάθε εργασίας, (5) Ονόματα δύο σχολιαστών/συζητητών, καθώς και να προτείνουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ειδικού αφιερώματος.
Εφόσον η Συντακτική Ομάδα του περιοδικού εγκρίνει την πρόταση του ειδικού αφιερώματος, ο Επιμελητής του υποβάλλει στο περιοδικό τις εργασίες εντός της προταθείσας προθεσμίας. Οι εργασίες αξιολογούνται εξωτερικούς κριτές, μερικούς από τους οποίους μπορούν να προτείνουν οι υπεύθυνοι του ειδικού αφιερώματος. Είναι δυνατόν ορισμένες από τις εργασίες του ειδικού αφιερώματος να απορριφθούν μετά τη διαδικασία αξιολόγησής τους. Η τελική απόφαση σχετικά με την έγκριση του ειδικού αφιερώματος θα ληφθεί από τη Συντακτική Επιτροπή. Σε περίπτωση που το ειδικό αφιέρωμα δεν εγκριθεί για δημοσίευση, οι εργασίες οι οποίες έχουν αξιολογηθεί θετικά μπορούν να δημοσιευθούν ως μεμονωμένες εργασίες.
Βιβλιοκριτικές: πρόκειται για σύντομες κριτικές παρουσιάσεις νέων βιβλίων (ελληνικών ή ξενόγλωσσων) με ιδιαίτερη θεωρητική βαρύτητα. Η έκταση μιας βιβλιοκρισίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 λέξεις (εξαιρουμένης της βιβλιογραφίας). Οι συγγραφείς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μία βιβλιοκρισία θα πρέπει να αποστείλουν σχετική πρόταση στη Συνατκτική Επιτροπή του περιοδικού.
Μεταφράσεις: Σε ειδικές περιπτώσεις, ερευνητές μπορούν να στείλουν στο Διευθυντή Σύνταξης του περιοδικού πρόταση σχετικά με τη δημοσίευση μετάφρασης μιας ξενόγλωσσης εργασίας ιδιαίτερης σημασίας και θεωρητικής βαρύτητας για κάποιο από τα γνωστικά πεδία της Ψυχολογίας. Οι μεταφράσεις μπορούν να δημοσιευθούν κατόπιν έγκρισης από τη Συντακτική Επιτροπή και διασφάλισης των σχετικών δικαιωμάτων από τον εκδοτικό οίκο / περιοδικό της πρωτότυπης ξενόγλωσσης εργασίας.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Συμπληρωματικό υλικό, όπως ενδεικτικά, ερευνητικά εργαλεία, σύνολα δεδομένων, λογισμικό/εφαρμογές, ερευνητικά πρωτόκολλα, βίντεο, εικόνες ή ηχητικά αποσπάσματα, μπορεί να δημοσιευθεί μαζί με οποιοδήποτε άρθρο για να το ενισχύσει. Τα υποβαλλόμενα συμπληρωματικά στοιχεία δημοσιεύονται όπως παραλαμβάνονται (π.χ. τα αρχεία Excel ή PowerPoint θα εμφανίζονται ως τέτοια στο διαδίκτυο). Παρακαλείστε να υποβάλλετε το συμπληρωματικό υλικό μαζί με το άρθρο και να παρέχετε μια σύντομη περιγραφή για κάθε συμπληρωματικό αρχείο. Εάν επιθυμείτε να κάνετε αλλαγές στο συμπληρωματικό υλικό κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σταδίου της διαδικασίας αξιολόγησης της εργασίας, παρακαλούμε φροντίστε να παρέχετε ένα επικαιροποιημένο αρχείο κατά την επανυποβολή της.
ΚΟΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει μία πολιτική ανοικτής πρόσβασης Diamond Open-Access. Οι συγγραφείς δεν χρεώνονται με κόστη υποβολής, επεξεργασίας, παραγωγής ή δημοσίευσης. Tα έξοδα αυτά καλύπτονται από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Οι εργασίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Η διαδικασία της αξιολόγησης μιας εργασίας από ανεξάρτητους αξιολογητές ή κριτές έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, της μεθοδολογικής αρτιότητας και της πρωτοτυπίας των εργασιών που δημοσιεύονται. Οι αξιολογητές του περιοδικού ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ είναι διακεκριμένοι επιστήμονες της ημεδαπής και της αλλοδαπής, οι οποίοι καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς τομείς της Ψυχολογίας και συναφών επιστημών. Η συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ποιότητας των εργασιών που δημοσιεύει το περιοδικό είναι καθοριστικής σημασίας.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει το μοντέλο της «διπλά τυφλής αξιολόγησης» προστατεύοντας, έτσι, την ταυτότητα τόσο των συγγραφέων της εργασίας, όσο και των αξιολογητών της. Κάθε υποβαλλόμενη εργασία αποστέλλεται σε δύο, τουλάχιστον, ανεξάρτητους αξιολογητές, οι οποίοι αποφαίνονται σχετικά με την πρωτοτυπία, την αρτιότητα, τη συνοχή και, εν γένει, την ποιότητα της εργασίας. Η Συντακτική Ομάδα του περιοδικού διασφαλίζει ότι οι κριτές κάθε εργασίες είναι ειδικοί στην ερευνητική περιοχή του εκάστοτε άρθρου, και ότι είναι ανεξάρτητοι της συγγραφικής ομάδας, δηλαδή ότι δεν ανήκουν στο ίδιο Ίδρυμα ή δεν συνεργάζονται στο ίδιο ερευνητικό πρόγραμμα με τους συγγραφείς.
βλ. Οδηγίες προς αξιολογητές
Εφόσον κρίνουν ότι μια εργασία πληροί τα επιστημονικά κριτήρια δημοσίευσης του περιοδικού, οι αξιολογητές δύνανται να αιτηθούν αναθεώρηση της εργασίας αποστέλλοντας στους συγγραφείς γενικές και ειδικές παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις βελτίωσης. Η διαδικασία αναθεώρησης μιας εργασίας μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους κύκλους αξιολόγησης, εως ότου αποκτήσει την απαραίτητη ποιότητα ώστε να γίνει αποδεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό. Η τελική απόφαση για τη δημοσίευση ή όχι των εργασιών λαμβάνεται από τον Διευθυντή Σύνταξης βάσει των προαναφερθεισών αξιολογήσεων.
Εμπιστευτικότητα υποβολών και αξιολογήσεων
Η εργασίες που υποβάλλονται προς αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, καθώς και οι αξιολογήσεις των ανώνυμων κριτών, θεωρούνται εμπιστευτικά έγγραφα. Πρόσβαση σε αυτά έχει μόνο ο Διευθυντής Σύνταξης, τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού, καθώς και οι ανώνυμοι κριτές της εργασίας. Σχετικές οδηγίες περί εμπιστευτικότητας δίδονται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Eνστάσεις κατά της απόρριψης εργασίας
Σε περίπτωση ένστασης ενός συγγραφέα κατά της απόρριψης μιας εργασίας, ο Διευθυντής Σύνταξης θα εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα του συγγραφέα, τις αξιολογήσεις των κριτών και θα αποφασίσει εάν
- Η απόφαση απόρριψης θα παραμείνει σε ισχύ
- Απαιτείται άλλη ανεξάρτητη γνώμη/αξιολόγηση της εργασίας
- Η ένσταση θα πρέπει να γίνει δεκτή.
Ο καταγγέλλων ενημερώνεται για την απόφαση του Διευθυντή Σύνταξης η οποία, αν κρίνεται σκόπιμο, συνοδεύεται από επεξηγηματικό σημείωμα. Οι αποφάσεις του Διευθυντή Σύνταξης επί των ενστάσεων είναι οριστικές.
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Κάθε πρόσωπο που αναφέρεται ως συγγραφέας των υποβαλλόμενων εργασιών πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια και κάθε πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια αυτά πρέπει να αναφέρεται ως συγγραφέας.
Κάθε συγγραφέας μιας εργασίας πρέπει:
- να έχει συμβάλει ουσιαστικά στη σύλληψη ή τον σχεδιασμό της έρευνας ή στη συλλογή ή ανάλυση των δεδομένων ή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων
- να έχει συντάξει την εργασία ή να την έχει αναθεωρήσει κριτικά ως προς το περιεχόμενό της
- να έχει εγκρίνει την εκδοχή της εργασίας που υποβάλλεται προς δημοσίευση, και
- να φέρει την ευθύνη σχετικά με όλες τις πτυχές της εργασίας, διασφαλίζοντας ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την ακρίβεια ή την ακεραιότητα οποιουδήποτε μέρους της εργασίας, εφόσον χρειαστεί, θα διερευνηθούν και θα επιλυθούν καταλλήλως.
Τροποποιήσεις στη συγγραφική ομάδα
Οι συγγραφείς οφείλουν να σκεφτούν προσεκτικά την λίστα και τη σειρά των συγγραφέων πριν υποβάλουν το χειρόγραφό τους και να παρέχουν την οριστική λίστα των συγγραφέων κατά την αρχική υποβολή. Οποιαδήποτε προσθήκη, διαγραφή ή αναδιάταξη των ονομάτων των συγγραφέων στον κατάλογο των συγγραφέων θα πρέπει να γίνεται μόνο πριν από την αποδοχή της εργασίας προς δημοσίευση και μόνο εφόσον την εγκρίνει ο Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού. Για να λάβει υπόψη του σχετικό αίτημα, ο Διευθυντής Σύνταξης πρέπει να λάβει τα ακόλουθα: (α) τον λόγο για την τροποποίηση στη συγγραφική ομάδα και (β) γραπτή επιβεβαίωση από όλους τους συγγραφείς ότι συμφωνούν με την προσθήκη, διαγραφή ή αναδιάταξη. Στην περίπτωση προσθήκης ή αφαίρεσης συγγραφέων, η επιβεβαίωση πρέπει να δοθεί και από τον συγγραφέα που προστίθεται ή αφαιρείται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο Διευθυντής Σύνταξης θα εξετάζει την προσθήκη, διαγραφή ή αναδιάταξη των συγγραφέων μετά την αποδοχή της εργασίας προς δημοσίευση. Όσο ο Διευθυντής Σύνταξης εξετάζει το αίτημα, η δημοσίευση της εργασίας αναστέλλεται.
Καταγγελίες σχετικά με τη συγγραφική ομάδα
Σε περίπτωση καταγγελίας σχετικά με τη συγγραφική ιδιότητα ή τη σύσταση της συγγραφικής ομάδας (π.χ. σχετικά με τη συμπερίληψη ατόμου που δεν πληροί τα κριτήρια της ιδιότητας του συγγραφέα, την παράλειψη ατόμου που πληροί τα κριτήρια, την υποβολή εργασίας χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση κάποιου εκ των συγγραφέων, την σειρά εμφάνισης των ονομάτων των συγγραφέων), η αξιολόγηση της εργασίας θα αναβληθεί μέχρι την επίλυση της καταγγελίας. Σε περίπτωση τέτοιων διαφορών, ο Διευθυντής Σύνταξης θα απευθύνεται αρχικά στον κύριο συγγραφέα ή/και άλλους συγγραφείς της εργασίας σχετικά με την καταγγελία. Ανάλογα με την έκβαση της επικοινωνίας αυτής, το περιοδικό μπορεί να χρειαστεί να αναθέσει τη διερεύνηση της καταγγελίας στο/α ίδρυμα/ιδρύματα στο/α οποίο/α πραγματοποιήθηκε η εργασία ή έρευνα.
Εάν η εργασία έχει ήδη δημοσιευθεί, τυχόν καταγγελίες που οδηγούν σε τροποποίηση της συγγραφικής ομάδας θα οδηγήσουν σε δημοσίευση διόρθωσης (corrigendum).
ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΤΝ)
Τα εργαλεία TN δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συγγραφικής ιδιότητας, καθώς δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για μία υποβαλλόμενη εργασία. Ως μη νομικές οντότητες, δεν μπορούν να βεβαιώσουν την παρουσία ή την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων ούτε να διαχειριστούν τα πνευματικά δικαιώματα και τις συμφωνίες χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης. Ως εκ τούτου τα εργαλεία αυτά δεν μπορούν να αναφέρονται ως συγγραφείς της εργασίας.
Η χρήση εργαλείων ΤΝ στη συγγραφή μιας εργασίας, στην παραγωγή εικόνων ή γραφικών στοιχείων ή στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων οφείλει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, αναφέροντας ρητά στη Μέθοδο του άρθρου ή στις Ευχαριστίες ή σε παρόμοιο τμήμα της εργασίας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο ΤΝ και ποιο εργαλείο/έκδοση χρησιμοποιήθηκε. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ορθογραφίας, της γραμματικής και της γενικής επεξεργασίας δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των οδηγιών αυτών.
Οι συγγραφείς είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της εργασίας τους, για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχονται και για την ορθή αναφορά σε κάθε υποστηρικτική πηγή από την οποία προέρχονται οι πληροφορίες αυτές, ακόμη και για τα τμήματα που παράγονται από κάποιο εργαλείο ΤΝ. Συνεπώς, είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για οποιαδήποτε παραβίαση της επιστημονικής ή εκδοτικής δεοντολογίας.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
"Συγκρουόμενο συμφέρον" αποτελεί οτιδήποτε επηρεάζει, ή θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει, την εντελώς αντικειμενική παρουσίαση, κρίση, εκδοτική απόφαση ή δημοσίευση μίας έρευνας ή εν γένει μίας υποβληθείσας εργασίας για δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.
Τα συγκρουόμενα συμφέροντα μπορεί να είναι οικονομικής ή μη-οικονομικής φύσης, μπορεί να είναι επαγγελματικά ή προσωπικά, μπορεί να προκύπτουν σε σχέση με έναν οργανισμό, ίδρυμα, φορέα ή άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό.
Η ρητή αναφορά κάθε συγκρουόμενου συμφέροντος είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη διαύγεια στη δημοσίευση μίας έρευνας.
Η παράληψη ρητής αναφοράς σε τυχόν συγκρουόμενα συμφέροντα οδηγεί στην αυτόματη απόρριψη μίας υποβληθείσας εργασίας. Αν κάποιο συγκρουόμενο συμφέρον αποκαλυφθεί μετά τη δημοσίευση της εργασίας, το περιοδικό θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο και θα εκδώσει δημόσια ανακοίνωση προς ενημέρωση της κοινότητας.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΘΙΚΗΣ & ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Όταν οι συγγραφείς υποβάλλουν μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μία δήλωση που να επιβεβαιώνει ότι η μελέτη εγκρίθηκε από την αρμόδια θεσμική ή/και εθνική επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας, να αναφέρουν το όνομα της επιτροπής δεοντολογίας και τον αριθμό έγκρισης, και να πιστοποιούν ότι η μελέτη διεξήχθη σύμφωνα με τα δεοντολογικά πρότυπα που ορίζονται στη Διακήρυξη του Ελσίνκι του 1964 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της.
Όταν υποβάλλεται μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν ζώα, οι συγγραφείς θα πρέπει να αναφέρουν ρητά στο χειρόγραφο ότι η μελέτη συμμορφώνεται με την οδηγία 2010/63/ΕΕ της ΕΕ για τα πειράματα σε ζώα και ότι έχουν ακολουθηθεί οι εν λόγω οδηγίες.
ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ
Λογοκλοπή είναι όταν ένας συγγραφέας επιχειρεί να χρησιμοποιήσει/δημοσιεύσει το έργο ή μέρος του έργου άλλων ως δικό του. Η διπλή δημοσίευση, που μερικές φορές ονομάζεται αυτολογοκλοπή, συμβαίνει όταν ένας συγγραφέας επαναχρησιμοποιεί σημαντικά μέρη δικής του δημοσιευμένης εργασίας χωρίς να παραθέτει τις απαραίτητες παραπομπές. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από τη δημοσίευση μιας πανομοιότυπης εργασίας σε διαφορετικά περιοδικά μέχρι την προσθήκη μικρής ποσότητας νέων δεδομένων σε μια προηγούμενη εργασία.
Η λογοκλοπή, συμπεριλαμβανομένης της αυτολογοκλοπής / διπλής δημοσίευσης, εν όλω ή εν μέρει, χωρίς τις απαραίτητες αναφορές, αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν είναι αποδεκτή από το περιοδικό.
Με την υποβολή μιας εργασίας στο περιοδικό νοείται και δηλώνεται ρητά ότι πρόκειται για πρωτότυπη και αδημοσίευτη εργασία και ότι δεν βρίσκεται υπό εξέταση για δημοσίευση αλλού.
Τα χειρόγραφα που υποβάλλονται στο περιοδικό ελέγχονται ως προς την πρωτοτυπία με τη χρήση λογισμικού κατά της λογοκλοπής (TurnitIn) μετά την υποβολή και πριν από την έναρξη της αξιολόγησης.
Η λογοκλοπή μπορεί να παρουσιάζεται με διάφορες μορφές.
- Αντιγραφή του ακριβούς περιεχομένου από άλλη πηγή.
- Χρήση τμημάτων της εργασίας άλλου συγγραφέα.
- Αντιγραφή στοιχείων της εργασίας άλλου συγγραφέα, όπως σχήματα, πίνακες, εξισώσεις ή εικόνες, ή αντιγραφή ή σκόπιμη χρήση προτάσεων χωρίς παράθεση της πηγής.
- Αντιγραφή ή μεταφόρτωση σχημάτων, φωτογραφιών, εικόνων ή διαγραμμάτων χωρίς την κατάλληλη μνεία στις πηγές.
- Στην περίπτωση που υποβάλλεται εργασία, η οποία έχει αρχικά δημοσιευθεί σε άλλη γλώσσα, ο τίτλος, η ημερομηνία και το περιοδικό της αρχικής δημοσίευσης πρέπει να προσδιορίζονται από τους συγγραφείς και να λαμβάνονται τα πνευματικά δικαιώματα. Ο εκδότης μπορεί να δεχθεί μια τέτοια μεταφρασμένη δημοσίευση για να την καταστήσει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό.
- Σε περίπτωση που ο συγγραφέας θέλει να χρησιμοποιήσει υλικό από άλλη εργασία τότε είναι υποχρεωτικό να αναφέρει την πηγή στις παραπομπές.
Διαχείριση της λογοκλοπής
Οι εργασίες στις οποίες εντοπίζεται λογοκλοπή αντιμετωπίζονται ανάλογα με την έκταση της λογοκλοπής.
< 20% λογοκλοπή: Το χειρόγραφο αποστέλλεται πίσω στον/στους συγγραφέα/ες για αναθεώρηση του περιεχομένου.
>20% λογοκλοπή: Το χειρόγραφο απορρίπτεται χωρίς αναθεώρηση.
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Εάν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των αρχών επιστημονικής ηθικής και δεοντολογίας (π.χ. επιστημονικό παράπτωμα ή δόλια συμπεριφορά οποιασδήποτε μορφής), η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού θα διενεργήσει σχετική έρευνα. Εάν, μετά την έρευνα, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ή ανησυχίες, οι εμπλεκόμενοι συγγραφείς θα ειδοποιηθούν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν εκχωρήσει κατά την υποβολή της εργασίας και θα τους δοθεί η ευκαιρία να επιλύσουν το σχετικό πρόβλημα. Αν αποδειχθεί η ύπαρξη συμπεριφοράς που παραβιάζει τους κανόνες επιστημονικής ηθικής, και ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή ενός από τα ακόλουθα μέτρα:
- Εάν η εργασία βρίσκεται ακόμη υπό αξιολόγηση, μπορεί να απορριφθεί και να επιστραφεί στους συγγραφείς.
- Εάν η εργασία έχει ήδη δημοσιευτεί, ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης:
- μπορεί να δημοσιευθεί "διόρθωση" (corrigendum) η οποία θα συνοδεύει το άρθρο.
- μπορεί να δημοσιευθεί σημείωμα ή έκφραση ανησυχίας από τον Εκδότη (Editor's note / Editorial expression of concern).
- ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάκληση της δημοσιευμένης εργασίας.
Ο λόγος της έκδοσης σχετικού σημειώματος / διόρθωσης / ανάκλησης θα αναφέρεται ρητά στη σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της ανάκλησης το άρθρο διατηρείται στην πλατφόρμα με την ένδειξη (υδατογράφημα) "ανακλήθηκε"και ο λόγος της ανάκλησης παρέχεται σε σημείωμα που συνδέεται με την εργασία.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Η αναπαραγωγιμότητα των επιστημονικών ισχυρισμών είναι αναπόσπαστο μέρος της ακεραιότητας κάθε δημοσιευμένης έρευνας. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ισχυρισμών βρίσκονται τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. Χωρίς πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα, οι επιστημονικοί ισχυρισμοί είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να αναπαραχθούν.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις μετα-αναλύσεις και τις μελέτες αναπαραγωγιμότητας, και να διευκολύνει την κατανόηση των δεδομένων στα οποία βασίζονται οι δημοσιευμένες εργασίες.
Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει ανεπιφύλακτα τους συγγραφείς να δημοσιοποιούν τα δεδομένα που σχετίζονται με την επιστημονική τους εργασία:
- παρέχοντας σύνδεσμο προς ένα αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης όπου τα δεδομένα είναι μόνιμα αποθηκευμένα (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το Open Science Framework (ΟSF), το αποθετήριο SSOAR για τις κοινωνικές επιστήμες, το αποθετήριο zenondo.org της OpenAir, το Dataverse, το re3data.org ή ο κατάλογος Databibadd). Σημειώστε ότι οι προσωπικοί δικτυακοί τόποι και οι δικτυακοί τόποι των Πανεπιστημίων δεν μπορούν να θεωρηθούν αποθετήρια, επειδή δεν είναι μόνιμοι.
- συμπεριλαμβάνοντάς τα ως συμπληρωματικό υλικό στην υποβαλλόμενη εργασία (μέσω του ηλεκτρονικού μας συστήματος υποβολής, επιλέγοντας ως στοιχείο υποβολής το "Data set"). Τα δεδομένα που δημοσιεύονται ως συμπλήρωμα με το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, θα συνδεθούν με το digital object identifier (doi) της δημοσιευμένης εργασίας.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Η μέγιστη έκταση κάθε υποβαλλόμενης εργασίας εξαρτάται από το είδος της (βλ. παραπάνω ΕΙΔΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ).
Oι συγγραφείς οφείλουν να διαμορφώσουν την εργασία τους με βάση το σχετικό ΠΡΟΤΥΠΟ / TEMPLATE που παρέχει το περιοδικό, διατηρώντας τη μορφοποίηση του εν λόγω προτύπου και ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ (βλ. στη συνέχεια).
Μπορείτε να κατεβάσετε το ΠΡΟΤΥΠΟ και τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ από εδώ:
Οι συγγραφείς, επίσης, ενθαρρύνονται να μεταφορτώσουν μαζί με την εργασία τους "Συμπληρωματικό υλικό" (βλ. παραπάνω) ώστε να ενισχυθεί η διάχυση και αναγνώριση του έργου τους.
Κατά την υποβολή της εργασίας για κρίση οφείλουν οι συγγραφείς να αφαιρέσουν κάθε αναφορά σε στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους (ονόματα, ιδρύματα, εργαστήρια, βιβλιογραφικές αναφορές, κ.λπ). Αυτά θα προστεθούν στην τελική φάση πριν τη δημοσίευση της εργασίας.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Για να υποβάλλετε ηλεκτρονικά την εργασίας σας, παρακαλούμε μεταβείτε στον σύνδεσμο https://ejournals.epublishing.ekt.gr/ index.php/psychology/ submission/wizard και ακολουθείστε τα βήματα που περιγράφονται.
Για την υποβολή μιας εργασίας, θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό στο περιοδικό ως συγγραφέας. Αν είστε ήδη εγγεγραμμένος/η στο περιοδικό, παρακαλούμε, επικαιροποιήστε το προφίλ σας.
Τα ακόλουθα πεδία του προφίλ σας πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά (οι εργασίες δεν ανατίθενται σε κριτές προς αξιολόγηση εάν δεν έχουν συμπληρωθεί τα υποχρεωτικά πεδία):
- Όνομα
- Επίθετο
- Email
- Συνεργαζόμενο Ίδρυμα (ιδιότητα; Ίδρυμα; Τμήμα. Τα πεδία χωρίζονται με ερωτηματικό μεταξύ τους)
- ORCID ID: Το ORCID ID είναι το διεθνές αναγνωριστικό συγγραφέα, το οποίο αποκτάται χωρίς χρέωση στο www.orcid.org
- Χώρα
Κατά τη διαδικασία υποβολής μίας νέας εργασίας:
- Επιλέγετε σε ποια ενότητα του περιοδικού θα υποβάλετε το άρθρο σας (εμπειρικές εργασίες, σύντομες εμπειρικές αναφορές, θεωρητικές ανασκοπήσεις, κτλ.).
- Επιλέγετε τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η εργασία (Ελληνική ή Αγγλική).
- Ακολουθείτε τις υποδείξεις της λίστας ελέγχου της υποβολής, δηλώετε ότι συμφωνείτε με τη δήλωση για τα πνευματικά δικαιώματα.
- Μεταφορτώνετε το αρχείο της εργασίας σας, καθώς και τα συμπληρωματικά αρχεία (ερευνητικά εργαλεία, εικόνες, δεδομένα, κλπ), αν υπάρχουν.
- Συμπληρώνετε τα μεταδεδομένα της εργασίας, υποχρεωτικά και στις δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά)
Τα ακόλουθα πεδία μεταδεδομένων της εργασίας είναι υποχρεωτικά:
- Τίτλος
- Περίληψη
- Λέξεις-κλειδιά (οι όροι χωρίζονται με ερωτηματικό (;))
- Γλώσσα (εισάγετε el για τα ελληνικά, en για αγγλικά)
- Επιστημονικά πεδία
Συνιστούμε τη συμπλήρωση όσο περισσότερων πεδίων γίνεται στην Ευρετηρίαση. Η ευρετηρίαση συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του άρθρου και προάγει τη διάχυσή του στο διαδίκτυο.
Mεταδεδομένα OpenAIRE Εφόσον η εργασία σας είναι αποτέλεσμα χρηματοδότησης του έργου Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνετε το πεδίο αυτό υποχρεωτικά με τον αριθμό συμβολαίου (grant agreement number). Αυτό θα επιτρέψει να είναι διαθέσιμη η δημοσίευση στο ευρωπαϊκό αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης www.openaire.eu, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ)
Οργανισμοί Υποστήριξης Συνιστούμε τη συμπλήρωση του πεδίου αυτού, εφόσον το άρθρο είναι αποτέλεσμα ειδικής επιχορήγησης, ευρωπαϊκού έργου ή ιδιώτη χρηματοδότη έρευνας (λχ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή Ίδρυμα Λάτση).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταφόρτωση αναθεωρημένων εκδόσεων από τους συγγραφείς γίνεται ως συνέχεια της αρχικής υποβολής και όχι ως νέα υποβολή. Για να εντοπίσετε την αρχική υποβολή, επισκεφθείτε την 'Αρχική Σελίδα Χρήστη' και επιλέξτε 'Συγγραφέας'.