Έλλειμμα γεννήσεων και πολιτικές για την οικογένεια στην Ελλάδα: Μία πρώτη προσέγγιση
Περίληψη
Στην εργασία αυτή περιγράφεται η εξέλιξη της γονιμότητας στην Ελλάδα και οι σύγχρονες πολιτικές που είναι φιλικές για την οικογένεια. Με βάση τις κυρίαρχες θεωρήσεις και τα εμπειρικά δεδομένα παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη, η θεσμική ανανέωση και η ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας καθορίζονται ως προσδιοριστές της γονιμότητας και ιδιαίτερα της αναβολής της τεκνοποίησης.
Προτείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που στοχεύουν στη δημογραφική ανανέωση με περιορισμό του κόστους απόκτησης παιδιών για τους γονείς και κυρίως του υψηλού κόστους ευκαιρίας που επιβαρύνει τις γυναίκες. Αν η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει την αναγκαία παραδειγματική βάρδιες σε ρόλους των δύο φύλων και την κοινωνία θα προετοιμάσει το δρόμο για Ολιστικές λύσεις και αποκατάσταση γονιμότητας. Αν η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τις αναγκαίες αλλαγές στους ρόλους των δύο φύλων και την κοινωνία θα προετοιμάσει το δρόμο για προοδευτικές λύσεις και αποκατάσταση γονιμότητας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μπαλούρδος Δ. (2020). Έλλειμμα γεννήσεων και πολιτικές για την οικογένεια στην Ελλάδα: Μία πρώτη προσέγγιση. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 39, 7–51. https://doi.org/10.12681/sas.21113
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).