Αντιμετώπιση του φαινομένου της χαμηλής γεννητικότητας και ενίσχυση της οικογένειας στην Ελλάδα
Περίληψη
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης έχουν προκαλέσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον πληθυσμό. Επίσης διαπιστώνεται ότι, μονογονεϊκές οικογένειες και μεγάλες οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Ο κίνδυνος του χαμηλού εισοδήματος και το υψηλό κόστος ευκαιρίας για γυναίκες που αναγκάζονται να διακόψουν τη δουλειά τους, οδηγεί σε αναβολή των γεννήσεων. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την έλλειψη ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης της οικογένειας σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Η σύγχρονη οικογενειακή πολιτική δεν στοχεύει μόνο στην αύξηση του αριθμού των γεννήσεων αλλά προσβλέπει στη δημιουργία προϋποθέσεων θετικής γονικής μέριμνας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στην υλοποίηση προγραμμάτων οικογενειακής πολιτικής. Η δημιουργία ενός Υπουργείου οικογένειας αναβαθμίζει τον κοινωνικό διάλογο και διευκολύνει τη δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οικογενειακής πολιτικής. Παράλληλα, η δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής πολιτικής της Βουλή αποτελεί σημαντικό μέτρο στην παρακολούθηση δημογραφικών δεδομένων και συμβάλει στον κοινωνικό διάλογο ενίσχυσης των οικογενειών, σε εθνικό επίπεδο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Πιερράκος Γ. Ν. (2019). Αντιμετώπιση του φαινομένου της χαμηλής γεννητικότητας και ενίσχυση της οικογένειας στην Ελλάδα. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 39, 129–142. https://doi.org/10.12681/sas.21114
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).