Η ρουσσωϊκή ερμηνεια της Θεωρίας της Δικαιοσύνης
Δημοσιευμένα:
May 1, 2021
Λέξεις-κλειδιά:
Rawls Rousseau καντιανή ερμηνεία αυτοσεβασμός amour-propre
Περίληψη
Εκκινώντας αυτή την ερμηνεία του Rousseau ως φιλελεύθερου στοχαστή και πρόδρομου του Kant, επιχειρώ να διερευνήσω την επιρροή της ρουσσωϊκής σκέψης στη ρωλσιανή πολιτική φιλοσοφία. Αναλύω πώς αντιλαμβάνεται ο Rawls την ιδέα της πολιτικής φιλοσοφίας ως «ρεαλιστικής ουτοπίας» και πώς τη συνδέει με τη φιλοσοφία του Rousseau. Υποστηρίζω ότι και οι δύο στοχαστές μοιράζονται μια κοινή αντίληψη για την ανθρώπινη φύση, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια «ρεαλιστική» και συνάμα «ουτοπική» πολιτική θεωρία. Παράλληλα αναδεικνύω τον ρόλο του αυτοσεβασμού ως του κυριότερου πρωταρχικού αγαθού στη ρωλσιανή θεωρία και πώς αντανακλά την ιδέα της υγιούς φιλαυτίας (amour-propre). Υποστηρίζω τέλος ότι η κριτική του Rawls στον ωφελιμισμό δεν βασίζεται μόνο σε καντιανές προκείμενες αλλά στηρίζεται και σε επιχειρήματα που αντλεί από το ρουσσωϊκό έργο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μανωλάτος Α. Γ. (2021). Η ρουσσωϊκή ερμηνεια της Θεωρίας της Δικαιοσύνης. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 40, 146–168. https://doi.org/10.12681/sas.21151
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Bανδώρος, Σ. 2012. Σιωπηλό Βλέμμα. Για την Πολιτική Θεωρία του Ρουσσώ. Αθήνα: Σαββάλας.
Bercuson, J. 2014. Reconsidering Rawls: The Rousseauian and Hegelian Heritage of Justice as Fairness. Διδακτορική Διατριβή.
Cohen, J. 2010. Rousseau: A Free Community of Equals. Oxford: Oxford University Press.
Darwall, S. 1976. «A Defense of the Kantian Interpretation». Ethics 86 (2).
Jubb, R. 2011. «Rawls and Rousseau: Amour-Propre and the Strains of Commitment». Res Publica 17 (3):245-260.
Johnson, O. A. 1974. «The Kantian Interpretation». Ethics 85.
Levine, A. 1974. «Rawls’s Kantianism». Social Theory and Practice 3 (1).
Μανωλάτος, Α. 2017. Η Πολιτική Στροφή. Συνέχειες και ασυνέχειες στο έργο του John Rawls. (Αδηµοσίευτη Διδακτορική Διατριβή).
Mανωλάτος. Α. 2018. «Rawlsian Stability and the Hazards of Envy». Public Reason
(1)
Mason. H.E. 1976. «Οn the Kantian interpretation of Rawls’s Theory». Μidwest Studies in Philosophy 1 (1).
Neuhouser, F. 2013. «Rousseau’s critique of Economic Inequality. Philosophy & Public Affairs 41(3).
Pogge, T. 1981. «The Kantian Interpretation of Justice as Fairness». Zeitschrift für philosophische Forschung, 35 (1).
Rawls, J. 1971. A Theory of Justice. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Rawls. J. 1973. «Reply to Dworkin». John Rawls Faculty Papers, Harvard University Archives, HUM 48, Βοx 33, folder 8.
Rawls. J. 1993 [2005]. Political Liberalism. New York: Columbia University Press.
Rawls. J. 1999. Collected Papers. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Rawls. J. 1999. The Law of Peoples. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Rawls. J. 2007. Lectures on the History of Political Philosophy. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Reidy, D. 2010. «Rawls’s Religion and Justice as Fairness». History of Political Thought 31 (2).
Rousseau, J. 1762 [1997]. The Social Contract and other later political writings, επιμ. και μτφρ. Victor Gourevitch. Cambridge: Cambridge University Press.
Rousseau. J. 1750/1755 [1997]. The Discourses and other early political writings, επιμ. και μτφρ. Victor Gourevitch. Cambridge: Cambridge University Press.
Rousseau. J. 1762 [1979]. Émile. μτφρ. Allan Bloom. Νew York: Basic Books.
Spector, C. 2019. Rousseau. Cambridge: Polity.
Sutton, A. 1979. «The Kantian and the consequentialist elements in Rawls's theory of justice». Τheoria XLV
Tampio, N. 2007. «Rawls and the Kantian Ethos». Polity 39 (1)
Taylor, R. 2011. Reconstructing Rawls. The Kantian Foundations of Justice as Fairness. University Park, PA: Pennsylvania State University Press.
Warner, John. M και Zink, James. R. 2016. «Therapeutic Politics: Rawls's Respect for Rousseau». The Review of Politics 78 (1).