ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της κρίσης στην Ελλάδα. Σύγχρονες προκλήσεις μια δεκαετία μετά
Περίληψη
Έχει περάσει πλέον της μιας δεκαετίας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μιας κρίσης που άϕησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην πολιτική, οικονομική και εν γένει κοινωνική ζωή της χώρας. Από τη μία πλευρά, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας, η πτώση της οικονομικής μεγέθυνσης, η αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού καθώς και η αύξηση των δημοσιών χρεών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ευημερίας των πολιτών τα τελευταία δέκα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές διαστάσεις της κρίσης, η διαϕθορά, το πελατειακό κράτος, η αδιαϕάνεια των αποϕάσεων, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ο έντονος και χρονοβόρος νομικισμός και η γραϕειοκρατία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του ίδιου του κράτους και επιδρούν αρνητικά στην αύξηση των επενδύσεων (Sklias & Maris 2013, Maris, Sklias & Maravegias 2022). Στη μέση όλων αυτών των προβλημάτων η ίδια η κοινωνία. Μια κοινωνία που συνεχίζει να ταλαιπωρείται σχεδόν καθημερινά. Η μείωση του κοινωνικού κεϕαλαίου, η αύξηση των ανισοτήτων και της ϕτώχιας δημιούργησαν ένα σχεδόν ασϕυκτικό περιβάλλον το οποίο, αν μη τι άλλο, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εμπιστοσύνης έναντι των πολιτικών θεσμών της χώρας.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μαρής Γ., & Λιαργκόβας Π. (2022). ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της κρίσης στην Ελλάδα. Σύγχρονες προκλήσεις μια δεκαετία μετά . Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 42, 5–14. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/sas/article/view/32267
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).