Fake news, fact-checking και προπαγάνδα στον κοινοβουλευτικό λόγο
Περίληψη
Ο δημόσιος διάλογος και η ακαδημαϊκή έρευνα αξιοποιούν τις διαδικασίες διακρίβωσης ειδήσεων και ελέγχου πολιτικών δηλώσεων (fact checking) με στόχο στην αντιμετώπιση του παραποιημένου περιεχομένου. Ωστόσο, φαίνεται να παραγνωρίζεται η ανάγκη όσο και η δυνατότητα συμβολής αυτών των διαδικασιών και στην κατάδειξη της αφοριστικής, καταγγελτικής και ουσιωδώς προπαγανδιστικής χρήσης του όρου «fake news» στον πολιτικό λόγο. Σε αυτή τη βάση μελετήσαμε σχετικές αναφορές στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και εντοπίσαμε προπαγανδιστικούς τροπισμούς του κοινοβουλευτικού λόγου που εδράζονται στην αποσύνδεση των καταγγελιών περί παραποίησης ή ψευδοποίησης από την λογική προϋπόθεση της ρητής και τεκμηριωμένης διακρίβωσής τους
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μ. (2024). Fake news, fact-checking και προπαγάνδα στον κοινοβουλευτικό λόγο. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 43, 134–160. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/sas/article/view/33350
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).