Οι κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι Αλέξιος και Άγγελος Απόκαυκος στην Κρήτη και η μονή Βαλσαμονέρου. Έγγραφα από τα Κρατικά Αρχεία Βενετίας (1399-1421)


Δημοσιευμένα: Ιουλ 15, 2023
Λέξεις-κλειδιά:
Υστεροβυζαντινή ζωγραφική ζωγραφική σε ύφασμα αρχειακά έγγραφα. θεολόγος Ιωσήφ Βρυέννιος ζωγράφος Αλέξιος Απόκαυκος ζωγράφος Άγγελος Απόκαυκος ζωγράφος Άγγελος Ακοτάντος βενετική Κρήτη μονή Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίου Φανουρίου Βαλσαμονέρου
Maria CONSTANTOUDAKI-KITROMILIDES (Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ-ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΟΥ)
Περίληψη

Οι κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι Αλέξιος και Άγγελος Απόκαυκος, ευρισκόμενοι στην Κρήτη μεταξύ 1399 και 1421, εντάχθηκαν στην μεικτή βενετοκρητική κοινωνία και προσείλκυσαν παραγγελίες από ορθόδοξες μονές και βενετούς ευγενείς. Ο Αλέξιος δεχόταν μαθητευομένους στην τέχνη του, ενδιαφερόταν για χρηματικές επενδύσεις, ενώ το 1412 ζωγράφισε παραστάσεις στην μονή Βαλσαμονέρου. Ο Άγγελος τοιχογράφησε τον ναό της Κυρίας των Αγγέλων στον Χάνδακα το 1421 με ανάθεση του Μάρκου Παυλόπουλου, αργότερα πρωτοπαπά Κρήτης, ευνοουμένου των Βενετών. Η παρουσία ζωγράφων από την Κωνσταντινούπολη συνιστούσε εξάλλου έναν από τους διαύλους διάδοσης της ύστερης παλαιολόγειας τέχνης στην βενετική Κρήτη.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)