Θεϊκή τροφή: Μαστοί και φιάλες στις μικρογραφίες του Ιακώβου της μονής Κοκκινοβάφου
Περίληψη
Το άρθρο προτείνει ότι το εικονογραφικό στοιχείο του μαστού σε μορφή φιάλης, που θυμίζει παραστάσεις Γαλακτοτροφούσας και εμφανίζεται σε μια σειρά μικρογραφιών στο γνωστό εικονογραφημένο χειρόγραφο των Ομιλιών του Ιακώβου της μονής Κοκκινοβάφου (Βατικανό, Αποστολική Βιβλιοθήκη, gr. 1162) χρησίμευσε ως δομικό υλικό στην κατασκευή ενός ιδεώδους εικονιστικού προτύπου για τη Θεοτόκο. Τυπολογικά, έρχεται σε αντίθεση με το λιγότερο ογκώδες φυσιοκρατικά αποδοσμένο, στήθος της Εύας, το οποίο προφανώς υπαινίσσεται τον δικό της ρόλο ως φορέα του θανάτου στη γη και την «καταραμένη», χωρίς χαρές, μητρότητά της. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η διαφορετική εικονογραφική προσέγγιση αντανακλά την αντίθεση μεταξύ Εύας και Μαρίας, η οποία διατυπώνεται στο κείμενο του μοναχού Ιακώβου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
MEYER, M. (2014). Θεϊκή τροφή: Μαστοί και φιάλες στις μικρογραφίες του Ιακώβου της μονής Κοκκινοβάφου. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 33, 265–276. https://doi.org/10.12681/dchae.1252
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.