Φαντασία, Ουτοπία και ο «Τελευταίος άνθρωπος»
Abstract
Το κείμενο αυτό αποτελεί μια σύντομη παρουσίαση της θεωρίας του Χέρμπερτ Μαρκούζε, σχετικά με το επαναστατικό υπόστρωμα που εντοπίζει στην πολιτιστική και πολιτική δράση της «μαύρης κοινότητας». Μέσω της επιστράτευσης της μαρξιστικής και της φροϋδικής θεωρίας, ο Μαρκούζε βάλλει κατά ορισμένων αρχών, οι οποίες συνδράμουν στη νομιμοποίηση της συστημικής βίας, της διατήρησης κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και τη χειραγώγηση του υποκειμένου εντός της φιλελεύθερης κοινωνίας. Κλίνοντας προς τον σουρεαλιστικό άναρχο-μαρξισμό, ο Μαρκούζε αναπτύσσει την ιδέα μιας αισθητικής και πολιτιστικής επανάστασης, οραματιζόμενος τη δημιουργία μιας νέας γλωσσικής, ηθικής και πολιτικής βάσης που θα καταστήσει το υποκείμενο χειραφετημένο και ολοκληρωμένο.
Article Details
- How to Cite
-
Θεοδώρου Ζ. (2022). Φαντασία, Ουτοπία και ο «Τελευταίος άνθρωπος». Εργαστήριο Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία "Ηθική", (15), 167–175. https://doi.org/10.12681/ethiki.30746
- Issue
- No. 15 (2022)
- Section
- Άρθρα
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).