Περιστατικό δερματικού λεμφώματος (πολυεστιακο και λεμφοϊστιοκυτταρικο) σε ενήλικη φοράδα
Περίληψη
To δερματικό λέμφωμα αντιπροσωπεύει τον έναν από τους τέσσερις κλινικούς φαινοτύπους του νεοπλάσματος αυτού στο άλογο. Στην μορφή αυτή το λέμφωμα συνήθως είναι λεμφοϊστιοκυτταρικο με Β, Τ ή μικτό κυτταρικό ανοσοφαινότυπο. Στο άλογο η συχνότητα εμφάνισης του δερματικού λεμφώματος είναι κάτω από το 3% των νεοπλασμάτων του δέρματος συνολικά. Αν και αναφέρεται ότι δεν υπάρχει προδιάθεση ως προς τη φυλή, το φύλο ή την ηλικία, η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στα ενήλικα - ηλικιωμένα άλογα και τις φοράδες. Η εργασία αυτή πραγματεύεται την περίπτωση μιας εννιάχρονης φοράδας που προσκομίστηκε (Κλινική Ιπποειδών, Κτηνιατρική σχολή Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Φινλανδία), επειδή από 5μήνου παρουσίαζε πολυάριθμες δερματικές μάζες σ'ολόκληρο σχεδόν το σώμα. Εκτός από τα δερματικά οζίδια και τις πλάκες, που βασικά είχαν υποδόρια εντόπιση και δεν συνοδεύονταν από αλωπεκία ή/και εξέλκωση του δέρματος, και δεν ενοχλούσαν το ζώο, δεν βρέθηκε κάτι το παθολογικό τόσο στην κλινική όσο και στην εργαστηριακή εξέταση. Στο σημείο αυτόη διαφορική διάγνωση θα μπορούσε να περιλάβει το ψευδολέμφωμα, την κνίδωση, την άσηπτη υποδερματίτιδα, το αμελανωτικό μελάνωμα, το μαστοκύττωμα, το εωσινοφιλικό κοκκίωμα και ορισμένα σαρκοειδή. Η ιστοπαθολογική και ανοσοϊστοχημική εξέταση βιοψίας από τις δερματικές αυτές μάζες έδειξαν ότι επρόκειτο για λεμφοϊστιοκυτταρικό Τ-λεμφοκυτταρικό λέμφωμα που πιθανότατα ήταν πρωτογενές μη επιθηλιοτρόπο. Η ιδιοκτήτρια του αλόγου απέκλεισε κάθε είδους θεραπεία και επανέφερε ύστερα από 5 μήνες το ζώο για ευθανασία, επειδή εκτός από την επιδείνωση των δερματικών μαζών είχε αρχίσει να παρουσιάζειγενικά και εσωτερικά συμπτώματα (δύσπνοια και φαρυγγική δυσφαγία). Η μακροσκοπική εξέταση που ακολούθησε ήταν ενδεικτική του μεταστατικού χαρακτήρα του λεμφώματος αυτού, αφού βρέθηκαν λευκωπες εστίες στο ήπαρ, διόγκωση των μεσοπνευμόνιων λεμφογαγγλίων και διόγκωση του βλεννογόνου του φάρυγγα και των επιχώριων λεμφογαγγλίων. Με βάση την κλινική εξέλιξη του περιστατικού, το πιθανότερο είναι ότι η μετάσταση στα εσωτερικά όργανα ξεκίνησε από το δέρμα.Επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να συμβεί συχνότερα, όταν τα νεοπλασματικά λεμφοκύτταρα είναι κάπως άτυπα, παρά καλά διαφοροποιημένα. Το λέμφωμα αυτό δε θα μπορούσε να είναι επιθηλιοτρόπο, όχι μόνο επειδή είχε υποδόριακυρίως εντόπιση, αλλά και επειδή το τελευταίο χαρακτηρίζεται από γενικευμένη αποφολιδωτική δερματίτιδα που μπορεί νασυνοδεύεται από κνησμό, έλκη και οζίδια.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
SPANOUDES (Κ.Μ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ) K. M., McGOWAN, C. M., DIAKAKIS (Ν.Ε. ΔΙΑΚΑΚΗΣ) N. E., & KOUTINAS (Α.Φ. ΚΟΥΤΙΝΑΣ) A. F. (2017). Περιστατικό δερματικού λεμφώματος (πολυεστιακο και λεμφοϊστιοκυτταρικο) σε ενήλικη φοράδα. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 61(3), 207–211. https://doi.org/10.12681/jhvms.14887
- Τεύχος
- Τόμ. 61 Αρ. 3 (2010)
- Ενότητα
- Case Report
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.