Η επίδραση των οργανικών οξέων στο οικοσύστημα του γαστρεντερικού σωλήνα και τις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων
Περίληψη
Τα οργανικά οξέα αποτελούν σημαντικό πεδίο έρευνας ως διαιτητικά προσθετικά εναλλακτικά των αντιμικροβιακών αυξητικών παραγόντων. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με τη μείωση του pH του γαστρεντερικού σωλήνα, επηρεά- ζοντας ποικιλοτρόπως το οικοσύστημα του γαστρεντερικού σωλήνα. Διαθέτουν αξιοσημείωτες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που τροποποιούν την εντερική μικροχλωρίδα και προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων, μη παθογόνων μικροοργανισμών, λόγω ανταγωνιστικού αποκλεισμού. Η αντιβακτηριδιακή δράση των οξέων αυτών έχει μελετηθεί εκτενώς για αρκετά παθογόνα των πτηνών, όπως Salmonella spp., Escherichia coli, Clostridium perfringens, Campylobacter spp., τόσο in vitro όσο και in vivo. Ωστόσο, η παραπάνω δράση φαίνεται πως εξαρτάται από παράγοντες που σχετίζονται με το εκάστοτε χρησιμοποιούμενο οξύ και με το μικροπεριβάλλον του γαστρεντερικού σωλήνα. Εκτός από την επίδρασή τους στην εντερική μικροβιακή χλωρίδα, τα οργανικά οξέα αποτελούν πηγή ενέργειας για τα εντεροκύτταρα, επηρεάζουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των λαχνών και των κρυπτών του επιθηλίου και συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου. Επιπλέον, πρόσφατα αποδόθηκαν στα οργανικά οξέα αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Η προσθήκη των οργανικών οξέων στην τροφή ή το νερό αυξάνει τη γαστρική πρωτεόλυση και επομένως την αξιοποίηση των πρωτεϊνών και των αμινοξέων, επηρεάζει τις παγκρεατικές εκκρίσεις και την απορρόφηση των μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων. Υπάρχουν επίσης αναφορές περί επίδρασης στην όρεξη και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της τροφής. Το σύνολο των παραπάνω ιδιοτήτων έχει άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις και την υγεία των πτηνών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών
είναι αντικρουόμενα. Παρόλα αυτά, από πλευράς πρακτικής εφαρμογής, η πτηνοτροφία μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση οργανικών οξέων σε διάφορες κλινικές και υποκλινικές παθολογικές καταστάσεις, όμως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξετασθούν οι προοπτικές αυτές.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ANDREOPOULOU (Μ. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ) M., TSIOURIS (Β. ΤΣΙΟΥΡΗΣ) V., & GEORGOPOULOU (Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ) I. (2017). Η επίδραση των οργανικών οξέων στο οικοσύστημα του γαστρεντερικού σωλήνα και τις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 65(4), 289–302. https://doi.org/10.12681/jhvms.15577
- Τεύχος
- Τόμ. 65 Αρ. 4 (2014)
- Ενότητα
- Review Articles
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.