Παρατηρήσεις στην αιματολογική εικόνα προβάτων μολυσμένων με Dicrocoelium dendriticum
Περίληψη
Εξετάσθηκαν οι ολικές πρωτεΐνες, οι λευκωματίνες, ο σίδηρος ορού αίματος και ο αιματοκρίτης 21 ημίαιμων θηλυκών προβάτων, ηλικίας 2-4 ετών, με σκοπό να διασαφηνισθεί η δράση σ' αυτά του τρηματώδους Dicrocoelium dendriticum. Αυτά τοποθετήθηκαν μεμονωμένα σε μεταλλικά κλουβιά και χωρίσθηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με τον πληθυσμό των παρασίτων που αποκαλύφθηκε από το ήπαρ τους. Η Α' ομάδα, που αποτελούνταν από 6 πρόβατα, είχε παρασιτικό φορτίο 4.800-8.180 παράσιτα και χαρακτηρίσθηκε ως έντονα μολυσμένη, η Β' ομάδα, που αποτελούνταν από 7, είχε παρασιτικό φορτίο 400-2.720 παράσιτα και χαρακτηρίσθηκε ως μέτρια μολυσμένη και η Γ' ομάδα, που αποτελούνταν από 8 πρόβατα, είχε παρασιτικό φορτίο 0-37 παράσιτα και χαρακτηρίσθηκε ως μάρτυρας. Σε όλες τις ομάδες χορηγήθηκαν, στην αρχή της έρευνας, ανθελμινθικά κατά των κεστωδών και νηματωδών σκωλήκων, εξωπαρασιτοκτόνο κατά των πιθανών εξωπαρασίτων και επιπλέον στην ομάδα των μαρτύρων δικροκοιλιοκτόνο φάρμακο. Όλα τα ζώα ήταν ελευθέρα από Fasciola hepatica και από πνευμονικούς σκώληκες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκαν τρεις αιμοληψίες, για τη μέτρηση των ολικών πρωτεϊνών, λευκωματινών και Fe ορού, ενώ για τη μέτρηση του αιματοκρίτη η αιμοληψία γινόταν καθημερινά. Η πρώτη αιμοληψία για τις βιοχημικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκε την ημέρα της χορήγησης των ανθελμινθικών και οι υπόλοιπες 2, την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα αντίστοιχα. Επιπλέον, γίνονταν κοπρανολογικές εξετάσεις και ζυγίζονταν τα ζώα. Κατά τις εξετάσεις του αίματος δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ούτε μεταξύ των διαφορετικών ομάδων αλλά ούτε και κατά τις διαφορετικές χρονικά αιμοληψίες μέσα στην αυτή ομάδα για τις βιοχημικές εξετάσεις, αιματοκρίτη και βάρους ζώων. Το σημαντικό είναι ότι παρατηρήθηκε βελτίωση της αιματολογικής εικόνας, κυρίως στη λευκωματίνη ακόμη και στα έντονα μολυσμένα ζώα. Η μη ύπαρξη σημαντικών μεταβολών στην αιματολογική εικόνα των ζώων, σε συνδυασμό με τις άλλες ραδιοϊσοτοπικές παραμέτρους που έγιναν παλαιότερα και λήφθηκαν υπόψη, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το D. dendriticum, εκτός των περιορισμένων τοπικών αλλοιώσεων, δε φαίνεται να επηρεάζει γενικότερα την υγεία των ζώων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
THEODORIDIS (Ι. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ) Y., SOTIRAKI (Σ. ΣΩΤΗΡΑΚΗ) S., & PAPADOPOULOS (Η. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) E. (2018). Παρατηρήσεις στην αιματολογική εικόνα προβάτων μολυσμένων με Dicrocoelium dendriticum. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 50(4), 300–304. https://doi.org/10.12681/jhvms.15725
- Τεύχος
- Τόμ. 50 Αρ. 4 (1999)
- Ενότητα
- Research Articles
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.