Το ανοσοποιητικό σύστημα του χοίρου και ο ρόλος της βιταμίνης Ε και του σεληνίου


Δημοσιευμένα: Jan 31, 2018
Λέξεις-κλειδιά:
ανοσοποιητικό σύστημα του χοίρου βιταμίνη Ε σελήνιο
J. H. MAVROMATIS (I.X. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ)
S. C. KYRIAKIS (Σ.Κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
A. PAPASTERIADIS (Α. ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ)
G. KOPTOPOULOS (Γ. ΚΟΠΤΟΠΟΥΛΟΣ)
Περίληψη

Η προσθήκη στην τροφή των εγκύων συών 50 mg α-τοκοφερολης ανά kg σε συνδυασμό με την κατά τακτά χρονικά διαστήματα χορήγηση ενδομυϊκής ένεσης 30 mg σεληνίου, έχει ως άμεσα αποτελέσματα: 1. Αύξηση της IgG στον ορό του αίματος των συών, 2. Υψηλότερα επίπεδα IgG στον ορό του αίματος των χοιριδίων ως την ημέρα του απογαλακτισμού, 3. μείωση των περιστατικών διάρροιας των χοιριδίων στη διάρκεια της γαλουχίας, 4. μεγαλύτερη σε μέγεθος τοκετοομάδα κατά τη γέννηση και τον απογαλακτισμό και με βαρύτερα χοιρίδια. Σύγκριση έγινε με μάρτυρες (20 mg α-τοκοφερόλη ανά kg τροφής) και με πειραματικές ομάδες που πήραν 50 mg ατοκοφερόλης ανά kg τροφής, ή μόνο ενέσιμο σελήνιο και 20 mg α-τοκοφερόλης (ρ<0.05)

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Research Articles
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Porter, Ρ. (1986) Immune system. Diseases of swine. Iowa State Univercity Press, Ames, Iowa 1986. Wolfe Publishing Ltd.
Salmon, H. (1989). Humoral lactogenic immunity in the sow. Pig news and information. Vol 2, No 2, June 1989.
Κοπτόπουλος, Γ. (1993). Στοιχεία κτηνιατρικής ανοσολογίας. Εκδοτικός οίκος Αδελφών Κυριακίδη. 3η έκδοση. 4. Deluca, Η. (1978). The Fat-soluble vitamins. Plenum Press, Ν. York.
Schulze, W., Bickhardt, K., Bollwahn, W., Mickwitz, G.V. and Plonait, H. (1980). Klinik der Schweinekrankrakheiten. Verlag M.H. Schaper. p. 75-89. Hannover-Deutschland.
Bondi, A (1978). Animal Nutrition. J. Wiley & Sons. N. York.
Βασιλόπουλος, Β. (1994). Πανεπιστημιακές παραδόσεις μαθημάτων "Φυσιολογία θρέψης ιχθύων".
NRC (1980). Natural Research Council, Committee on Animal Nutrition. National Academy of Sciences, Washington D.C.
Rotruck, J.T. (1981). Discovery of the role of selenium in glutathione peroxidase. Selenium in Biology and Medicine. Edited by AVI, p. 10-16.
Παπαστεριάδης, A. (1985). Διατροφικά νοσήματα των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και τρόποι αντιμετώπισης τους. Διεθνές σεμινάριο παραγωγής και αξιοποίησης αιγοπρόβιου γάλακτος. Αθήνα, 23-27 Σεπτεμβρίου 1985. Κεφ. 6, σ. 173-230.
Bieber-Wlaschny, Μ. (1988). Vitamin Ε in swine nutrition. Technical conference on vitamins and nutritional management in swine production. Des Moines, January 1988.
Tengerdy, R., Mathias, M. and Nockels, C. (1981). Vitamin E immunity and diseases resistance. Diet and resistance to diseases. Plenum Publishing Comboration, 1981.
Hayek, M.G., Mitchell, G.E., Harmon, Jr., R.G., Stahly, T.S., Cromwell, G.L. and Tucker, R.E. (1987). Immunoglobulin transfer to pigs from sows injected with vitamin E and/or selenium. Univercity of Kenducky. Swine R.R., 1987, p. 135.
Dietert and Combs. (1981). Αναφέρεται από Garnsworthy, P., and Cole, D. (1994). Recent Advances in Animal Nutrition. Nottiingham Univercity Press, Loughborough, Leice-strershire LE12 5RD, Nottingham.
Tengerdy, Meyer, Laurman, Lueker and Nockes (1983). Αναφέρεται από Garnsworthy, P., and Cole, D. (1994). Recent Advances in Animal Nutrition. Nottiingham Univercity Press, Loughborough, Leice-strershire LE12 5RD, Nottingham.
Vuilleumier, J.P., Keller, H.E., Gysel, D. and Hunzike, F. (1983). Clinical chemical methods for the routine assesment of the vitamin statun in human populations. Intr. Journal vit. nutr. res. 53, No 3, p. 124.
Mancini, G. (1965). Immunochemical quantitation of antigens by single radial immunodiffusion. Immunochem. 2, p. 235-254.
SAS (1989). SAS Institute/STAT User's Guide, version 6. 4th edn. Volume 2. Cary, North Carolina.
Underwood, E.J. (1971). Selenium. In trace elements in juman and animal nutrition, p. 323-268.
Μαυρομάτης, I. (1996). Μελέτη της επίδρασης της βιταμίνης Ε και του σεληνίου στο ανοσοποιητικό σύστημα του χοίρου. Διδακτορική διατριβή. Τμήμα Κτηνιατρικής
ΑΠΘ. Θεσσαλονίκη.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)