Η προσέγγιση της προσφυγικής κρίσης από τις ιστοσελίδες ενημέρωσης στην Ήπειρο
Περίληψη
Από το 2015 ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών διένυσε τα σύνορα της Ελλάδας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μικρό μέρος αυτού του πληθυσμού παρέμεινε στην Ελλάδα συσσωρευόμενο κυρίως στα νησιά εισόδου απ' όπου προοδευτικά μετακινείται προς την ενδοχώρα. Τον Μάρτιο του 2016, η Ήπειρος δέχτηκε τους πρώτους αιτούντες άσυλο με κύριες προελεύσεις τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίστηκε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης από τρεις ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας) σε διάστημα 14 μηνών(από 01/01/16 μέχρι 31/03/2017). Βάσει ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου εξετάστηκαν 319 σχετικά "άρθρα"/αναφορές και διαπιστώθηκαν τα εξής: ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών εντοπίστηκε κατά την περίοδο της πρώτης άφιξης προσφύγων (Μάρτιος 2016) και κατά την έναρξη της συζήτησης για την εκπαίδευση των παιδιών (Σεπτέμβριος & Νοέμβριος 2016). Η πλειοψηφία των αναφορών πλαισιώθηκε περιπτωσιολογικά, χωρίς εστίαση στα αίτια της προσφυγικής κρίσης, ενώ μικρό μέρος τους πλαισιώθηκε θεματικά, δηλαδή με εστίαση στα αίτια της προσφυγικής κρίσης και στην αντιμετώπιση του θέματος ως ευρωπαϊκού ζητήματος. Η θεματολογία κινήθηκε κυρίως γύρω από την κοινωνική αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και τις υποδομές φιλοξενίας, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αφορούσε στην παραβατική συμπεριφορά των προσφύγων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Νάκου Σ., & Στεργίου Λ. (2018). Η προσέγγιση της προσφυγικής κρίσης από τις ιστοσελίδες ενημέρωσης στην Ήπειρο. Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 11(2), 1–26. https://doi.org/10.12681/jret.15870
- Τεύχος
- Τόμ. 11 Αρ. 2 (2018)
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς που δημοσιεύουν σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους :
1. Οι συγγραφείς διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, χορηγώντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Επιστημονική Επετηρίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0, σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
2. Οι συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή του δημοσιευμένου στο περιοδικό έργου (π.χ. κατάθεση σε ένα ιδρυματικό αποθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την αναγνώριση της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό περιοδικό.
3. Στους συγγραφείς επιτρέπεται να δημοσιεύσουν την εργασία τους online (κατά προτίμηση σε ιδρυματικά αποθετήρια ή στην ιστοσελίδα τους) πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές ανταλλαγές, όπως επίσης και παλαιότερες και ευρύτερες παραπομπές δημοσιευμένων εργασιών (The Effect of Open Access)