Οι οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος
Résumé
Το στόμιο του Αμβρακικού κόλπου σχηματίζει έναν οφιοειδή πορθμό μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων, το πλάτος του οποίου κυμαίνεται από 600 μέτρα μέχρι 4.500 μέτρα. Το στενότερο σημείο του πορθμού αυτού χρησιμοποιήθηκε, όπως ήταν φυσικό και λογικό, από τον άνθρωπο ως τόπος διαπεραίωσης από τη μια ακτή στην άλλη˙ ως πέρασμα, πέραμα. Το πέραμα αυτό πήρε αυτονόητα το όνομα της χρήσης του, του περάσματος δηλαδή, στη γλώσσα που ήταν κοινή στην περιοχή την εποχή που ονοματίστηκε, τουτέστιν Πρέβεζα, το οποίο στα αρβανίτικα σημαίνει πέρασμα.
Αλλαγή στον οικιστικό χάρτη της περιοχής επέφερε η οχύρωσή της ‒λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, το 1463‒ με την κατασκευή, το 1478, ισχυρού κάστρου στην είσοδο του κόλπου, στη Μπούκα του κόλπου, ala bucca delo gulfo κατά του Βενετσιάνους, στο Πέρασμα, στην Πρέβεζα κατά τους Αρβανίτες.
Στα άρθρο αναφέρονται έντεκα τουλάχιστον κάστρα/οχυρά που κατασκευάστηκαν μέσα σε τέσσερις αιώνες, από τα τέλη του 15ου μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, στην περιοχή της Πρέβεζας.
Article Details
- Comment citer
-
Καράμπελας Ν. Δ. (2017). Οι οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος. Πρεβεζάνικα Χρονικά, (53-54), 099–140. https://doi.org/10.12681/prch.28277
- Rubrique
- Κύρια άρθρα
Ce travail est disponible sous la licence Creative Commons Attribution 4.0 International .
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).