Ατομική και οικογενειακή ανθεκτικότητα: ο ρόλος της γονικότητας
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας θεωρητικής περιγραφής είναι να σκιαγραφηθεί το φαινόμενο της ανθεκτικότητας ως ένα συστημικό και πολυδιάστατο φαινόμενο που μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά και τις οικογένειες απέναντι σε παράγοντες επικινδυνότητας που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων στην ανάπτυξη του παιδιού και της οικογένειας. Επιπρόσθετα, συζητείται ο ρόλος που διαδραματίζει η γονικότητα στη διαμόρφωση της ατομικής ανθεκτικότητας του παιδιού και της ανθεκτικότητας του οικογενειακού συστήματος, αλλά και ο πιθανός συνδετικός ρόλος της γονικότητας ανάμεσα στην ανθεκτικότητα των δυο συστημάτων (ατομικού και οικογενειακού). Τέλος, γίνονται εισηγήσεις για περαιτέρω διερεύνηση σε θέματα που θα οδηγήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γονικότητα προσδιορίζει την ανθεκτικότητα των δυο συστημάτων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μιχαηλίδου Μ., & Γεωργίου Σ. Ν. (2022). Ατομική και οικογενειακή ανθεκτικότητα: ο ρόλος της γονικότητας. Ψυχολογία: το περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 27(2), 123–142. https://doi.org/10.12681/psy_hps.31762
- Ενότητα
- ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει μία πολιτική Platinum open-access. Τα έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών καλύπτονται από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων εργασιών προστατεύονται από την άδεια 'Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International'. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους, να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Επιπλέον, κάθε διανομή της εργασίας οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους διανομής, δηλαδή με την ίδια άδεια Creative Commons.