Ο προφορικός σεξισμός ως απειλή για την ευζωία των γυναικών
Περίληψη
Ενώ οι επιπτώσεις της έμφυλης βίας στην ψυχική υγεία των γυναικών έχουν διερευνηθεί σε σημαντικό βαθμό, η επίδραση που έχουν τα καθημερινά σεξιστικά σχόλια στην ευημερία τους δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Για τον λόγο αυτό, η παρούσα έρευνα αποβλέπει στην διερεύνηση του πως οι γυναίκες δομούν ρητορικά τα σεξιστικά σχόλια ως απειλή για την ευζωία τους, αντλώντας από έναν φεμινιστικό λόγο, διατηρώντας παράλληλα μια θέση υποκειμένου καταπίεσης. Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά τριάντα γυναίκες μέσω ατομικών ημιδομημένων συνεντεύξεων. Για την ανάλυση των δεδομένων, διατηρήθηκε η επιστημολογική θέση του μεταστρουκτουραλισμού, ενώ για την αποτύπωση των επιμέρους λόγων αξιοποιήθηκε η Φουκωική ανάλυση λόγου. Παράλληλα, διατηρήθηκε μια φεμινιστική οπτική σε σχέση με την ερμηνεία και τη συζήτηση των αποτελεσμάτων λόγω της έμφυλης φύσης του υπό μελέτης θέματος αλλά και σε αναγνώριση του ότι ο προφορικός σεξισμός κατασκευάζεται ρητορικά μέσα στο πλαίσιο πατριαρχικών δομών εξουσίας. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι συμμετέχουσες κατασκευάζουν και αντιλαμβάνονται τα σεξιστικά σχόλια ως περιοριστικά και απειλητικά για την ευζωία τους ενώ παράλληλα τα βιώνουν ως καταπιεστικά και κακοποιητικά.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Φλουλή Α., & Αθανασιάδου Χ. (2024). Ο προφορικός σεξισμός ως απειλή για την ευζωία των γυναικών . Ψυχολογία: το περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 29(2), 224–240. https://doi.org/10.12681/psy_hps.37452
- Ενότητα
- ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Το περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έχει υιοθετήσει μία πολιτική Platinum open-access. Τα έξοδα υποβολής, επεξεργασίας ή δημοσίευσης των εργασιών καλύπτονται από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιευμένων εργασιών προστατεύονται από την άδεια 'Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International'. Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Η άδεια αυτή επιτρέπει σε τρίτους, να χρησιμοποιούν την εργασία σε οποιαδήποτε μορφή, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Επιπλέον, κάθε διανομή της εργασίας οφείλει να γίνεται με τους ίδιους όρους διανομής, δηλαδή με την ίδια άδεια Creative Commons.