Προσεγγίζοντας το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων (fake news)
Περίληψη
Ο όρος «fake news» ξεκίνησε να χρησιμοποιείται συστηματικά στον δημόσιο διάλογο τον Δεκέμβρη του 2016 από τον Donald Trump. Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθ’ όλη τη θητεία του χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον όρο για πρόσωπα και ΜΜΕ τα οποία ασκούσαν κριτική στις επιλογές του. Λόγω της θεσμικής ισχύος του, αλλά και λόγω της φύσης του Διαδικτύου, σύντομα στη jargon της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της δημοσιολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) παγκοσμίως τα «fake news» ταυτοποιήθηκαν ως μία τεχνική δημόσιου αφορισμού. Υπό το πρίσμα όμως των κοινωνικών επιστημών, τα «fake news» είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που δεν εξαντλείται στην παραποίηση ή το ψεύδος μίας πληροφορίας που αναπαράγεται στα ΜΜΕ, αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μετα-αλήθεια (post-truth), τις κοινωνικές σχέσεις, την ιδεολογία, τα στερεότυπα και τις διεργασίες της σκέψης.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Χαλαβαζής Ι. (2022). Προσεγγίζοντας το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων (fake news). Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 41, 189–202. https://doi.org/10.12681/sas.29159
- Ενότητα
- Βιβλιογραφικά δοκίμια
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).