Η εκλογική αποχή στην Ελλάδα: 2000-2009
Περίληψη
Παρότι τα ποσοστά εκλογικής συμμετοχής στην Ελλάδα κινούνταν για πολλά χρόνια οε υψηλά επίπεδα, αυτή η τάση φαίνεται να αλλάζει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και έπειτα. Σκοπός της μελέτης είναι η ανάλυση του πρόσφατου για τη χώρα μας φαινομένου της αποχής μέσω δύο διακριτών μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Στο πρώτο μέρος εστιάζουμε στη συγκριτική ανάλυση των απεχόντων από τις εθνικές εκλογές κατά το διάστημα 2000-2009, εξετάζοντας αν η αυξανόμενη αποχή είναι αποτέλεσμα της μείωσης της εκλογικής συμμετοχής οε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή κατανέμεται ομοιόμορφα οε ολόκληρο το εκλογικό σώμα. Στο δεύτερο μέρος κατασκευάζουμε ένα μοντέλο λογιστικής παλινδρόμησης στο οποίο σταθμίζεται ένας μεγάλος αριθμός κοινωνικών και ατομικών-ψυχολογικών παραγόντων, με στόχο να απαντήσουμε στο γιατί οι ψηφοφόροι απείχαν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όπου παρατηρήθηκε σημαντική κάμψη των ποσοστών συμμετοχής.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Βασιλόπουλος Π., & Βερναρδάκης Χ. (2015). Η εκλογική αποχή στην Ελλάδα: 2000-2009. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 27, 1–24. https://doi.org/10.12681/sas.804
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.