Μια Διεπιστημονική και Διεθνής Προοπτική για το Κοινωνικό Επιχειρείν
Περίληψη
Το κείμενο αυτό επιχειρεί να αποσαφηνίσει τη σύνδεση μεταξύ της ιδέας της κοινωνικής επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, και των εννοιών του τρίτου τομέα, της κοινωνικής οικονομίας και της αλληλέγγυας οικονομίας, που προϋπάρχουν. Πρόκειται για όρους που εμφανίζονται και εναλλάσσονται στη διεθνή βιβλιογραφία και είναι γεγονός ότι η πιθανότητα σύγχυσης είναι υπαρκτή. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, η παρούσα συμβολή αποσκοπεί στη διάκριση μεταξύ των τριών αυτών προσεγγίσεων, εξετάζοντας τον τρόπο που εμφανίζεται η κοινωνική επιχείρηση στον τρίτο τομέα, στην κοινωνική οικονομία και στην αλληλέγγυα οικονομία. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν τα σημαντικότερα ζητήματα στις εννοιολογήσεις, τα οποία κυμαίνονται από τον εθνοκεντρισμό έως το άνοιγμα στον πολιτισμικό πλουραλισμό. Περαιτέρω, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε σε μερικά ιστορικά ορόσημα. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να οριοθετηθεί το έδαφος και ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα το υπόβαθρο στο οποίο αναδύθηκε η κοινωνική επιχείρηση, αντιπαραθετικές εκδοχές της οποίας παρουσιάζονται στη συνέχεια στα τρία μέρη του παρόντος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Laville, J.-L., & Eynaud, P. (2025). Μια Διεπιστημονική και Διεθνής Προοπτική για το Κοινωνικό Επιχειρείν. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, (45), 11–50. ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/sas/article/view/41071
- Ενότητα
- Άρθρα

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές , που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όχι για εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό και με διανομή τυχόν τροποποιήσεων υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).