Βοηθήστε μας να κάνουμε καλύτερη την υπηρεσία eJournals. Αν έχετε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία eJournals στο παρελθόν και έχετε κάποια εμπειρία ως προς τη χρήση της, παρακαλούμε αφιερώστε ένα λεπτό και συμπληρώστε το σύντομο ερωτηματολόγιο!

Το εικονογραφημένο θέμα «Άνωθεν οι προφήται» σε τοιχογραφία της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους


Δημοσιευμένα: Jan 11, 1999
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταβυζαντινή περίοδος 1560 τοιχογραφίες «Άνωθεν οι προφήται» ζωγράφος Φράγκος Κατελάνος παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου μονή Μεγίστης Λαύρας Άγιον Όρος
Νικόλαος Β. ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ
Περίληψη

Το εικονογραφικό θέμα «Άνωθεν οι προφήται» που έχει τοιχογραφηθεί το 1560 στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Μεγίστη Λαύρα στο Άγιον Όρος είναι το μοναδικό ενυπόγραφο έργο του Φράγκου Κατελάνου. Σύμφωνα με την εικονογραφική ανάλυση που ακολουθεί, το θέμα, γνωστό από την κομνήνεια εποχή, παρουσιάζεται με παραλλαγές στις σωζόμενες απεικονίσεις του. Στην περίπτωση του Κατελάνου επελέγη να παρουσιαστούν μόλις έξι προφήτες από τους δώδεκα συνολικά του θέματος, πλησίον των οποίων ένας μικρός τεφρόχρωμος δίσκος με την Παναγία δηλώνει τη σχέση τους με την κεντρική παράσταση της Βλαχερνίτισσας στον τρούλο. Τέλος, δε είναι πιθανό όταν τοιχογραφούσε το παρεκκλήσι να είχε ήδη υπόψη του τις τοιχογραφίες της μονής των Φιλανθρωπινών.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)