Αγνωστη βυζαντινή κτητορική επιγραφή (1092) από τη δυτική Φωκίδα
Περίληψη
Ανάμεσα στα ερείπια κοντά στη δυτική πλευρά του νέου ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που βρίσκεται στην τοπωνυμία Θέρμα, μεταξύ των χωριών Νέα Κούκουρα και Φιλοθέη της Δυτικής Φωκίδας, βρήκαμε την κτητορική επιγραφή ενός προγενέστερου βυζαντινού ναού, που χρονολογείται το έτος 1092 μ.Χ. Η μεγαλογράμματη γραφή της επιγραφής μας παραδίδει ένα έμμετρο κείμενο που μας προσφέρει αφενός το όνομα του κτήτορα (ενός μοναχού Εφραίμ) και αφετέρου το γεωγραφικό όριο μιας παραγωγικής περιοχής, όπου ο πλούτος του φυσικού περιβάλλοντος αναπτύχθηκε κατά την εποχή των Κομνηνών. Ο τόπος αυτός είναι ένα μέρος της ευρύτερης κοιλάδας του αρχαίου ποταμού Δάφνου (σημερινού Μόρνου), όπου οργανώθηκε μια μοναστική κοινότητα. Εδώ μπορούμε να συναντή- σουμε αρχαιολογικά ερείπια και μνημεία που σώζονται από την παλαιοχριστιανική και τη βυζαντινή εποχή, καθώς επίσης και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΚΑΤΣΑΡΟΣ Β. (2013). Αγνωστη βυζαντινή κτητορική επιγραφή (1092) από τη δυτική Φωκίδα. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 34, 33–40. https://doi.org/10.12681/dchae.1705
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.