Η ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την αντίληψη της σχέσης με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος
Περίληψη
Η συγκεκριμένη εργασία εξετάζει το ζήτημα της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών μέσης και ύστερης παιδικής ηλικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 και της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόστηκε στα ελληνικά σχολεία. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη ανάλυση της έννοιας της ψυχικής ανθεκτικότητας και της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή, ενώ εν συνεχεία πραγματοποιείται αναφορά σε σχετικές μελέτες που διενεργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Έπειτα, παρουσιάζονται τα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή στην οποία έλαβαν μέρος 576 μαθητές από δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου. Στόχος της έρευνας ήταν η συσχέτιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών με την αντίληψη της σχέσης με τον εκπαιδευτικό, την ψυχική ανθεκτικότητα του εκπαιδευτικού τους καθώς επίσης και με το αν οι μαθητές βιώσαν αισθήματα μοναξιάς και αν ένιωσαν ότι έχασαν κάποιους από τους φίλους τους κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και των περιοριστικών μέτρων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια Connor-Davidson resilience scale και teacher’s acceptance-rejection short scale τα οποία εξετάζουν αντίστοιχα την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών (και εκπαιδευτικών) και την αντίληψη της σχέσης που έχουν οι μαθητές με τον εκπαιδευτικό τους, καθώς επίσης και κάποιες ερωτήσεις κλειστού τύπου σχετικά με τις εμπειρίες των παιδιών από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και των περιοριστικών μέτρων. Μέσα από την ανάλυση προέκυψαν σημαντικά ευρήματα τα οποία παρατίθενται και συνδέονται με τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο αίσθημα στοργής/ζεστασιάς που εισπράττουν τα παιδιά από τον εκπαιδευτικό και στα επίπεδα ψυχικής τους ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα η σχέση με τον εκπαιδευτικό φάνηκε να σχετίζεται με το αν βιώσαν αίσθημα μοναξιάς κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και με το αν θεωρούν ότι έχασαν κάποιους από τους φίλους τους κατά τη διάρκειά της.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μπερτσιά Β., & Πούλου Μ. (2024). Η ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την αντίληψη της σχέσης με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος. Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 10, 22–35. https://doi.org/10.12681/dial.36414
- Τεύχος
- Τόμ. 10 (2024)
- Ενότητα
- Επιστημονική Αρθογραφία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στον/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).
To Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιεύουν, να αναπαραγάγουν, να παρουσιάζουν στο κοινό, να διανέμουν και να χρησιμοποιούν άρθρα που δημοσιεύονται στο Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου.
Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά, και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.