Υγεία και παραγωγικότητα των ελληνικών βιολογικών εκτροφών χοίρων: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές
Περίληψη
Για χιλιάδες χρόνια, η υπαίθρια εκτροφή χοίρων υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικόσιτης ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα. Από τη δεκαετία του '60, η εισαγωγή χοίρων υψηλού γενετικού δυναμικού για τις ανάγκες της βιομηχανικού τύπου χοιροτροφίας, οδήγησε στην εξάλειψη της παραδοσιακού τύπου υπαίθριας εκτροφής χοίρων, που στηριζόταν σε αυτόχθονες εγχώριες φυλές χοίρων.
Η βιολογική εκτροφή χοίρων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Σε εθνικό επίπεδο η επιδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης της ίδρυσης βιολογικών εκτροφών ξεκίνησε το 2002, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση, αντιπροσουπεύοντας το 15% της συνολικής βιολογικής κτηνοτροφικής παραγωγής το 2007. Αρχικά, το 2002, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, χοιροτρόφοι από την Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Σύμφωνα με τά στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ανάπτυξη της βιολογικής χοιροτροφίας στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε εντυπωσιακή για το χρονικό διάστημα 2002 - 2007. Σημαντική υπήρξε, επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό και πιο σταδιακή, η ανάπτυξη της στην Κρήτη. Ωστόσο, από το 2003-2004 και μετά, άρχισε η ανάπτυξη της βιολογικής χοιροτροφίας και σε άλλες περιοχές, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Το 2002, ο συνολικός αριθμός των βιολογικών χοίρων ήταν μόλις 1.288. Από τότε και μέχρι το 2005 παρατηρήθηκε μια σταθερή αύξηση, ενώ κατά την περίοδο 2006-2007 παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση, φθάνοντας τον αριθμό των 175.000 βιολογικών χοίρων. Ωστόσο, από το 2008 παρατηρείται σημαντική μείωση, κυρίως λόγω των περικοπών στις κρατικές επιδοτήσεις για τη βιολογική χοιροτροφία, καθώς και της αύξησης των τιμών των βιολογικών ζωοτροφών και ειδικά των δημητριακών. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, η ανεπαρκής κατάρτιση και εξειδίκευση των χοιροτρόφων καθώς και οι χαμηλές επενδύσεις τους σε εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό των εκτροφών τους, είχε ως αποτέλεσμα προβλήματα υγείας των ζώων, μειωμένες αποδόσεις, υποβαθμισμένης ποιότητας σφάγια και υψηλό κόστος παραγωγής.
Στις βιολογικές εκτροφές χοίρων, οι απώλειες υγείας οφείλονται συνήθως σε αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα, σε παρασιτώσεις και δερματολογικές παθήσεις. Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις η υψηλή θνησιμότητα των γαλουχούμενων και απογαλακτισμένων χοιριδίων. Σφάλματα στη διαχείριση των εκτροφών όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, τις εγκαταστάσεις και τα μέτρα υγιεινής, αποτελούν σημαντικούς προδιαθέτοντες παράγοντες για την εκδήλωση ασθενειών. Ένας σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας στις βιολογικές εκτροφές χοίρων είναι η πιο συχνή, σε σύγκριση με τις συμβατικές εκτροφές, επαφή με τρωκτικά. Τα τρωκτικά αποτελούν "δεξαμενή" πολλών παθογόνων, ορισμένα από τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, όπως Trichine Ι la spp. και Toxoplasma gondii.
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το επίπεδο υγείας, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη και τις προοπτικές της βιολογικής εκτροφής χοίρων στην Ελλάδα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
PAPATSIROS (Β. ΠΑΠΑΤΣΙΡΟΣ) V. G., TASSIS (Π.Δ. ΤΑΣΣΗΣ) P. D., CHRISTODOULOPOULOS (Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ) G., BOUTSINI (Σ. ΜΠΟΥΤΣΙΝΙ) S., TSIRIGOTAKIS (Γ. ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ) G., & TZIKA (Ε. TZHKA) E. D. (2017). Υγεία και παραγωγικότητα των ελληνικών βιολογικών εκτροφών χοίρων: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές. Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, 63(1), 37–44. https://doi.org/10.12681/jhvms.15396
- Τεύχος
- Τόμ. 63 Αρ. 1 (2012)
- Ενότητα
- Short Communication
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στο J Hellenic Vet Med Soc
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.