Employment and occupational prospects and Lifelong Learning in Greece
Περίληψη
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην απασχόληση και στις προοπτικές των επαγγελμάτων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2022, αναδεικνύοντας τη δυναμική, στατική και μειούμενη τάση των επαγγελμάτων και παράλληλα αναφέρεται στις προοπτικές της απασχόληση και των επαγγελμάτων στο άμεσο μέλλον (2022-2030). Ο ρόλος της Διά βίου μάθησης συζητείται στο πλαίσιο των ραγδαίων και απρόβλεπτων αλλαγών. Η μελέτη αναδεικνύει ότι στην περίοδο 2011-2022 τα ποσοστά συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1%, δημιουργώντας 43.000 νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό αριθμός θέσεων εργασίας που αφορούν τους υπαλλήλους γραφείου και υπολογιστών, τους επαγγελματίες υγείας και τους ειδικούς στην επικοινωνία και στην τεχνολογία δημιουργήθηκαν, ενώ παράλληλα σημαντικός αριθμός επαγγελμ΄άτων, καταστράφηκε. Επομένως, η απασχόληση και οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι προβλέψεις που παρουσιάζονται στην παρούσα εργασία αφορούν την περίοδο 2020-2030, σε ένα διψήφιο κωδικό επαγγέλματος και προκύπτουν από τις εφαρμογές του μοντέλου της Οξφόρδης το οποίο διαχειρίζεται το ΕΚΠΑ στο πλαίσιο των e-learning προγραμμάτων του. Σε αυτή την χρονική περίοδο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί κατά 3.4% με την απώλεια 143.998 θέσεων εργασίας. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, αναμένεται να συμβεί στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος μειούμενης παραγωγής και αναδεικνύει το παράδοξο μιας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης η οποία δεν συνοδεύεται από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η απασχόληση, οι προοπτικές των διαφόρων επαγγελμάτων και η Διά βίου μάθηση συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και για το λόγο αυτό συχνά αποτελούν επίκαιρο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους ερευνητές, τους επαγγελματίες, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς. Καθώς τα επαγγέλματα, δυναμικά, στατικά ή μειούμενα, περιλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα και δεξιότητες, η εξέλιξη τους (ιδιαίτερα των δυναμικών) προσφέρει απαραίτητες πληροφορίες τις οποίες η Διά βίου μάθηση μπορεί να αξιοποιήσει. Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει σήμερα απόσταση ανάμεσα στην πολιτική, την στρατηγική και τη δράση. Η παρούσα εργασία προτείνει μία προσεκτική χαρτογράφηση της αγοράς εργασίας, των προγραμμάτων Διά βίου μάθησης και του προφίλ των εν δυνάμει εκπαιδευόμενων. Επίσης, εστιάζει στην ανάγκη εστίασης στα άτομα που σπανίως συμμετέχουν σε προγράμματα Διά βίου μάθησης καθώς παραδοσιακά θεωρούνται και αυτά που εγκαταλείπουν πρόωρα την τυπική εκπαίδευση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tsiboukli, A., & Efstratoglou, A. (2024). Employment and occupational prospects and Lifelong Learning in Greece. ADULT EDUCATION Critical Issues, 3(2), 28–37. https://doi.org/10.12681/haea.35747
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για τη μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στις προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).