«Κρίκοι φρενοβλαβών» από τη Μικρά Ασία. Στο περιθώριο της ιστορίας της ιατρικής και της ιστορίας των μουσείων
Περίληψη
Εξετάζονται δεκατρείς ασημένιοι λαιμοδέτες με μακριές αλυσίδες που φυλάσσονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Τα αντικείμενα αυτά που χρονολογούνται ανάμεσα στο 1836 και 1907, προέρχονται από χριστιανικές κοινότητες της Μικράς Ασίας και έφθασαν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η αρχική χρήση των λαιμοδετών ήταν να φοριούνται σε ιαματικές εγκοιμήσεις. Αποτελούν μαρτυρία των επιβιώσεων της προεπιστημονικής ιατρικής ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Εκτός από την τεκμηρίωση της χρήσης αυτής συζητείται ο λανθασμένος προσδιορισμός τους ως «κρίκων φρενοβλαβών» και η πρώιμη μουσειακή ιστορία τους.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΓΚΡΑΤΖΙΟΥ Ό. (2011). «Κρίκοι φρενοβλαβών» από τη Μικρά Ασία. Στο περιθώριο της ιστορίας της ιατρικής και της ιστορίας των μουσείων. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 26, 389–400. https://doi.org/10.12681/dchae.458
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.