Ο σταυρός ως λατρευτικό αντικείμενο του πρωτοβυζαντινού ναού: Ένα παράδειγμα από την Κρήτη
Περίληψη
Η χρήση των σταυρών ως λατρευτικών αντικειμένων κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη είτε από τις πηγές, είτε από τις αρχαιολογικές έως τώρα ενδείξεις. Ένα θραύσμα μαρμάρινου ενεπίγραφου σταυρού από την Κρήτη συμβάλλει στην ανάπτυξη ανάλογου προβληματισμού και την επανεξέταση των υπαρχόντων ιστορικών δεδομένων. Τόσο η επιγραφή, όσο και το μέγεθος του σταυρού επιτρέπουν την υπόθεση ότι ο σταυρός ήταν τοποθετημένος σε περίοπτο σημείο του ναού. Ανάλογα μαρμάρινα και ενεπίγραφα θραύσματα σταυρών από την Κρήτη, σε συνδυασμό με μεταλλικούς σταυρούς, αλλά και τις μαρτυρίες των πηγών, επιβεβαιώνουν την παραπάνω υπόθεση και φανερώνουν τη χρήση των τελευταίων ως λατρευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενός παλαιοχριστιανικού ναού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΓΚΡΑΤΖΙΟΥ Ό. (1999). Ο σταυρός ως λατρευτικό αντικείμενο του πρωτοβυζαντινού ναού: Ένα παράδειγμα από την Κρήτη. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 20, 71–80. https://doi.org/10.12681/dchae.1194
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.