Το πρόβλημα της συνεργασίας των μικρογράφων στην ιστόρηση των χειρογράφων
Περίληψη
Ένας αριθμός ρωσικών ιστορημένων χειρογράφων που χρονολογούνται από τον 11ο έως τα τέλη του 15ου αιώνα και κοσμούνται με όχι περισσότερες από τέσσερις ή έξι μικρογραφίες, δεν έχουν εικονογραφηθεί από έναν μόνο ζωγράφο, αλλά από δύο ή ακόμη και από τρεις. Αυτοί οι καλλιτέχνες ανήκαν στο ίδιο εργαστήριο που διακοσμούσε εκκλησίες κατά τις ζεστές εποχές του χρόνου. Εξαιτίας του ψυχρού κλίματος της Ρωσίας, οι ζωγράφοι δεν μπορούσαν να εργάζονται όλο το χρόνο στις τοιχογραφίες, γι’ αυτό τον υπόλοιπο καιρό ζωγράφιζαν φορητές εικόνες για το τέμπλο και εικονογραφούσαν χειρόγραφα. Αυτή η μορφή οργάνωσης εργαστηρίων ζωγραφικής ήταν, πιθανώς, περισσότερο τυπική για τη ρωσική παρά για τη βυζαντινή καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
SMIRNOVA, E. (2011). Το πρόβλημα της συνεργασίας των μικρογράφων στην ιστόρηση των χειρογράφων. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 29, 49–58. https://doi.org/10.12681/dchae.605
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.