Δύο αμφιπρόσωπες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας στη Ρόδο
Περίληψη
Οι δύο αμφιπρόσωπες εικόνες του Μεσαιωνικού Μουσείου της Ρόδου με τον Χριστό Παντοκράτορα και τη Θεοτόκο αποτελούσαν αρχικά ζεύγος δεσποτικών του τέμπλου. Είναι έργα εξαίρετου και πιθανόν Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφου και φιλοτεχνήθηκαν περί τα μέσα του 14ου αιώνα. Στην ίδια περίπου εποχή τοποθετούνται ακόμη δύο αμφιπρόσωπες εικόνες με τη Σταύρωση και τον ευαγγελιστή Λουκά στη δεύτερη όψη τους, σημαντικά έργα ενός, επίσης, ζωγράφου. Διατυπώνεται η υπόθεση ότι αυτές, καθώς και η λαμπρή αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας και του αγίου Νικολάου στο ίδιο Μουσείο περιλαμβάνονταν ίσως στα κειμήλια που δωρήθηκαν από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο, πριν το 1394, στον Fr. Domenico d’ Alamania, αμιράλη του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ Μ. (2011). Δύο αμφιπρόσωπες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας στη Ρόδο. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 30, 199–214. https://doi.org/10.12681/dchae.650
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (εφεξής Δελτίον) διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, αναγνωρίζοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης και στο ΕΙΕ/ ΕΚΤ το δικαιώμα να φιλοξενεί και να διαθέτει το περιεχόμενο των άρθρων στις πληροφοριακές υποδομές του σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό Άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον και στις πληροφοριακές υποδομές του ΕΙΕ/ ΕΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με αναφορά στο συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με υποχρέωση παρόμοιας διανομής. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΕΙΕ/ ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στο Δελτίον σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο το χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη του περιοδικού Δελτίον, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολοκλήρων των άρθρων σε άλλη έκδοση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου του ΕΙΕ/ ΕΚΤ.